Σύμφωνα με την Ελληνική καταγραφή υπάρχουν στην περιοχή της Αττικής 3 με 4 αιφνίδιοι θάνατοι κάθε μήνα, σε παιδιά και νέους αθλητές κάτω των 35 ετών. Για τον έλεγχο συμμετοχής σε μη ανταγωνιστικά και ανταγωνιστικά αθλήματα, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (2017) συστήνει:
Η κατηγορία αυτή καλύπτεται από το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητού ( ΑΔΥΜ), το οποίο αποτελεί ιατρική γνωμάτευση για τη συμμετοχή́ του παιδιού́ στο μάθημα της φυσικής αγωγής και άλλες δραστηριότητες του σχολείου. H προληπτική ιατρική εξέταση για τη συμπλήρωση του ΑΔΥΜ περιλαμβάνει ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση ή, εφόσον απαιτείται, και παρακλινική εξέταση.
Οι ηλικίες-κλειδιά κατά τις οποίες προτείνεται η διενέργεια προληπτικής ιατρικής εξέτασης με τη συμπλήρωση του ΑΔΥΜ είναι έναρξη Νηπιαγωγείου, Α ́ και Δ ́ Δημοτικού, Α ́ Γυμνασίου και Α ́ Λυκείου.
Οι γονείς/κηδεμόνες πρέπει να ενημερώνονται ότι εάν ενδιαμέσως μεταβληθεί ουσιαστικά η κατάσταση υγείας του παιδιού ή οι σχετικοί παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να γίνεται επικαιροποίηση του ΑΔΥΜ με δική τους φροντίδα.
Ωστόσο, το ΑΔΥΜ δεν μπορεί από μόνο του να ισχύει για τη συμμετοχή σε Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες και Πανελλήνια Πρωταθλήματα (φάσεις Α ́, Β ́ και Γ ́), όπου ενδεχομένως υπεισέρχεται περισσότερο το στοιχείο του ανταγωνιστικού αθλητισμού. Δεν μπορεί, επίσης, να ισχύει από μόνο του για συμμετοχή σε σχολικές δραστηριότητες που υλοποιούνται από άλλο φορέα πλην του σχολείου ή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (π.χ. ομοσπονδίες ειδικών αθλημάτων), λόγω της απροσδιόριστης φύσης των δραστηριοτήτων αυτών.
Με βάση τις οδηγίες-συστάσεις της Ομάδας Εργασίας της Καρδιολογίας του Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι ελάχιστες εξετάσεις που πρέπει να γίνονται στους ανταγωνιστικά αθλούμένους είναι:
Με τον αρχικό αυτό έλεγχο μπορούν να εντοπισθούν ή έστω να τεθεί η υποψία διάγνωσης καταστάσεων οι οποίες είναι οι κυρίως υπεύθυνες για τον αιφνίδιο θάνατο των αθλητών και των νέων.
Εάν ο καρδιολόγος κρίνει ότι πρέπει να προχωρήσει και σε περαιτέρω έλεγχο με υπερηχοκαρδιογράφημα, Holter ρυθμού ή δοκιμασία κόπωσης, τότε αναλαμβάνει την ευθύνη και προχωράει και αν, παρά τον έλεγχο, παραμένουν ερωτηματικά παραπέμπει τον νέο ή τον αθλούμενο σε ειδικό κέντρο. Επαφίεται δηλαδή στο δικό του κλινικό κριτήριο μέχρι ποιο σημείο ο ίδιος θα προχωρήσει τον έλεγχο.
Για την αποφυγή ανεδαφικών προσδοκιών, η προτεινόμενη προληπτική ιατρική εξέταση, όπως και κάθε ιατρικός έλεγχος – όσο ενδελεχής ή παρεμβατικός και αν είναι – δεν μπορεί να εγγυηθεί με απόλυτο τρόπο τον εντοπισμό του συνόλου των ατόμων που έχουν τις παθολογικές καταστάσεις που αναζητούνται. Τα λεγόμενα «ψευδώς αρνητικά» αποτελέσματα αποτελούν εγγενές χαρακτηριστικό όλων των ιατρικών ελέγχων ή εξετάσεων.
Οι ιατροί μπορεί να ελεχθούν όσον αφορά την εξάντληση των ορίων της τρέχουσας γνώσης. Ως εκ τούτου, κανένας προληπτικός έλεγχος δεν είναι σε θέση να προλάβει το 100% των περιστατικών αιφνιδίου θανάτου αθλητών και νέων.
Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την καρδιολογία του αθλητισμού και την άσκηση σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο (2020) δεν άλλαξαν αυτή τη προσέγγιση. Αναφέρουν ότι οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι με το προληπτικό έλεγχο είναι δυνατή η έγκαιρη ανίχνευση δυνητικά θανατηφόρων συμβαμάτων. Ο έλεγχος με τη λήψη του ιστορικού, τη φυσική εξέταση ή το ηλεκτροκαρδιογράφημα όμως παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις και περιορισμούς, γιατί αρκετές ιατρικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει τη χαμηλή ευαισθησία τους, δηλαδή μπορούν να ανιχνεύσουν μικρό ποσοστό από αυτούς που είναι σε κίνδυνο. Ενώ το υπερηχογράφημα μπορεί να εντοπίσει επιπρόσθετες δομικές διαταραχές, υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία που να προτείνουν υπερηχογράφημα σε κάθε αθλητή.
Video
Ο προαγωνιστικός έλεγχος & το ΗΚΓ στους αθλητές (ιατρική ενημέρωση ΕΚΕ 2020)
Πως το βατό ωοειδές τρήμα προκαλεί εγκεφαλικό;
Τι είναι η μεσοκολπική επικοινωνία
(The Heart Center)
Τι είναι η μεσοκοιλιακή επικοινωνία
(Alila M.M.)
Τετραλογία Fallot
(The Heart Center)
Μετάθεση των μεγάλων αρτηριών
(Cincinnati Children's)
Μετάθεση των μεγάλων αρτηριών: arterial switch (Cincinnati Children's)
Δείτε πως η τρισδιάστατη εκτύπωση βοηθάει οικογένειες με καρδιακά προβλήματα
Προγραμματίστε το ραντεβού σας μέσω τηλεφώνου