Μια αρρυθμία ή ένας ανώμαλος καρδιακός ρυθμός, συνήθως σημαίνει ότι η καρδιά σας χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή ακανόνιστα.
Η καρδιά σας ελέγχεται από ένα σύστημα αγωγιμότητας που στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς. Αυτό προκαλεί καρδιακό παλμό.
Εάν οι παλμοί ταξιδεύουν με διαφορετική κατεύθυνση προς την κανονική, ενδέχεται να εμφανίσετε έναν ανώμαλο καρδιακό ρυθμό.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρρυθμίας. Ο τύπος που έχετε εξαρτάται από το πού ξεκινούν στην καρδιά σας οι ηλεκτρικοί παλμοί και πώς επηρεάζει την ταχύτητα του καρδιακού σας ρυθμού.
Κοινή είδη της αρρυθμίας:
Τα συμπτώματα που έχετε εξαρτάται από τον τύπο αρρυθμίας που έχετε. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Είναι φυσιολογικό η καρδιά σας να χτυπά με διαφορετικούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνήθως θα είναι πιο αργό όταν ξεκουράζεστε, αλλά μπορεί να είναι πιο γρήγορο όταν ασκείστε, είστε ανήσυχοι ή ενθουσιασμένοι.
Μερικοί μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί και αίσθημα παλμών είναι αβλαβείς και καθίστανται από μόνοι τους. Θα πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό σας για τα συμπτώματά σας εάν:
Πρέπει να καλέσετε το 166 για ασθενοφόρο εάν:
Μερικές αιτίες των αρρυθμιών είναι:
Μερικές ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό μπορεί να προκληθεί από κληρονομικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο Long QT , το σύνδρομο Brugada, η Κατεχολαμινεργική Πολύμορφη Κοιλιακή Ταχυκαρδία (Catecholaminergic Polymorphic Ventricular Tachycardia – CPVT) και Προοδευτικό Έλλειμμα Καρδιακής Αγωγής (Progressive Cardiac Conduction Defect – PCCD).
Εάν αυτό ισχύει για εσάς, ο γιατρός σας θα σας μιλήσει για την εξέταση των μελών της οικογένειας. Αν και αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό, μπορεί να τους βοηθήσει να γνωρίζουν εάν χρειάζονται θεραπεία τώρα ή στο μέλλον.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει για εξετάσεις όπως:
Η θεραπεία σας θα εξαρτηθεί από τον τύπο της αρρυθμίας. Οι κοινές θεραπείες περιλαμβάνουν:
Οι περισσότερες αρρυθμίες είναι διαχειρίσιμες. Αυτό σημαίνει ότι με τη σωστή θεραπεία μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε όπως ήσασταν πριν από τη διάγνωση.
Το να ζεις με έναν ανώμαλο καρδιακό ρυθμό μπορεί να είναι συναισθηματικά δύσκολο για εσάς και την οικογένειά σας. Είναι σημαντικό να διαχειριστείτε το άγχος και το άγχος και να λάβετε υποστήριξη από τον γιατρό σας ή τους αγαπημένους σας εάν χρειαστεί.
Ίσως χρειαστεί να σκεφτείτε πρακτικά θέματα όπως οδήγηση ,
διακοπές και επιστροφή στη δουλειά αφού διαγνωστεί με αρρυθμία. Εάν η ικανότητά σας να οδηγήσετε θα επηρεαστεί, πρέπει να ενημερώσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία και τις αρμόδιες αρχές. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει εάν πρέπει να το κάνετε αυτό.
Εάν η δουλειά σας διαθέτει επαγγελματικό τμήμα υγείας, μιλήστε μαζί τους εάν πιστεύετε ότι ο ρόλος της εργασίας σας ίσως χρειαστεί να αλλάξει για να σας ταιριάζει καλύτερα.
Οι παλμοί είναι συχνές και συνήθως αβλαβείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθούν από καρδιακή πάθηση και μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία. Οι εκτοπικοί παλμοί δεν προκαλούνται από καρδιακή πάθηση, αλλά είναι επίσης συνήθως ακίνδυνοι.
Οι αίσθημα παλμών περιγράφουν την αίσθηση ότι αισθάνεστε ότι η καρδιά σας χτυπά.
Συχνά νιώθουν σαν να κυματίζουν, να χτυπούν, να χτυπάει ή να κουνάει στο στήθος σας που μπορεί να διαρκέσει για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά. Μπορεί να το αισθανθείτε στο λαιμό, στο λαιμό ή στο αυτί σας όταν ξαπλώνετε.
Αν και μπορεί να είναι δυσάρεστες, οι αίσθημα παλμών είναι συχνές και, στις περισσότερες περιπτώσεις, ακίνδυνες. Μπορεί να συμβούν όταν είστε ενεργοί, αλλά και όταν ξεκουράζεστε, όπως ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση.
Αίσθημα παλμών μπορεί να προκληθεί από καρδιακές παθήσεις όπως:
Μπορούν επίσης να προκληθούν από άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως ο υπερθυρεοειδισμός και η αναιμία.
Θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας εάν:
Οι εκτοπικοί παλμοί είναι πρώιμοι (πρόωροι) ή επιπλέον καρδιακοί παλμοί που μπορεί να σας προκαλέσουν αίσθημα παλμών.
Συμβαίνει όταν μια ηλεκτρική διέγερση, που συνήθως απελευθερώνεται από τον φυσικό βηματοδότη της καρδιάς σας (τον φλεβόκομβο), προκαλεί «επιπλέον » ή πρόωρο καρδιακό παλμό κάπου αλλού κατά μήκος του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή παύση πριν ή μετά το επιπλέον ρυθμό, δίνοντάς σας την αίσθηση ενός «χαμένου» παλμού.
Οι έκτακτες συστολές είναι συνήθως ακίνδυνες και δεν σημαίνει ότι έχετε καρδιακή πάθηση. Συνήθως δεν θα χρειαστείτε θεραπεία, εκτός εάν συμβαίνουν συχνά, ή αρχίζουν να σας ενοχλούν.
Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι εκτάκτων συστολών είναι:
Ο γιατρός σας θα προγραμματίσει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) για να ελέγξετε την καρδιακή συχνότητα και τον ρυθμό σας.
Εάν το ΗΚΓ σας παρουσιάζει ανωμαλία ή τα συμπτώματά σας εξακολουθούν να σας ενοχλούν, ίσως χρειαστεί να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις ή παρακολούθηση της καρδιάς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Καθώς οι αίσθημα παλμών συχνά είναι αβλαβείς, συνήθως δεν χρειάζονται θεραπεία.
Ωστόσο, θα χρειαστείτε θεραπεία εάν οι εξετάσεις αποκαλύπτουν ότι οι παλμοί σας προκαλούνται από υποκείμενη καρδιακή κατάσταση. Ο τύπος θεραπείας που θα λάβετε εξαρτάται από την κατάστασή σας.
Για παράδειγμα, εάν διαγνωστείτε με αρρυθμία, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει βήτα -αποκλειστές για να ρυθμίσει την καρδιακή συχνότητα και τον ρυθμό σας.
Εάν δεν χρειάζεστε θεραπεία, ο ευκολότερος τρόπος για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας στο σπίτι είναι να αποφύγετε τους πυροδότες που προκαλούν το αίσθημα παλμών ή τους έκτακτους ρυθμούς σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:
Η κολπική μαρμαρυγή (AF) είναι ένας συνηθισμένος μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ή αρρυθμία. Προκαλεί την καρδιά σας να χτυπά ακανόνιστα, κάτι που μπορεί να αισθάνεστε σαν αίσθημα παλμών.
Η κολπική μαρμαρυγή συμβαίνει όταν οι ηλεκτρικές παλμοί εκτοξεύονται από διαφορετικά σημεία στους ανώτερες κοιλότητες της καρδιάς (των κόλπων) με μη οργανωμένο τρόπο.
Αυτές οι ακανόνιστες διεγέρσεις κανούν τον κόλπους να τρέμουν ή να συσπώνται με ακανόνιστο τρόπο (να μαρμαίρουν), το οποίο είναι γνωστό ως μαρμαρυγή. Αυτό προκαλεί ακανόνιστο και μερικές φορές γρήγορο καρδιακό παλμό ή παλμό.
Τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να περιλαμβάνουν:
Συχνά, οι άνθρωποι δεν εμφανίζουν κανένα από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό σε ηλικιωμένους.
Δεν είναι γνωστό ακριβώς τι προκαλεί κολπική μαρμαρυγή, αλλά είναι πιο συχνό σε άτομα με άλλες καρδιακές παθήσεις ή παράγοντες κινδύνου όπως:
Μπορεί επίσης να σχετίζεται με άλλες καταστάσεις υγείας, όπως:
Πολλοί άνθρωποι δεν θα έχουν προϋπάρχουσες συνθήκες ή παράγοντες κινδύνου, αλλά θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν κολπική μαρμαρυγή.
Όταν δεν μπορεί να εντοπιστεί αιτία, είναι γνωστή ως μοναχική (lone) κολπική μαρμαρυγή.
Μερικά άτομα με κολπική μαρμαρυγή έχουν επίσης κολπικό πτερυγισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε περιόδους κολπικού πτερυγισμού που ακολουθούνται από περιόδους κολπικής μαρμαρυγής.
Το κολπική μαρμαρυγή μπορεί να ανιχνευθεί με την αίσθηση του σας στον καρπό σας. Εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή, ο παλμός σας θα αισθανθεί ακανόνιστος και οι παλμοί μπορεί να έχουν διαφορετικά δυνατά σημεία.
Μερικοί άνθρωποι έχουν κολπική μαρμαρυγή που έρχεται και φεύγει. Αυτό σημαίνει ότι ο παλμός τους μπορεί να αισθάνεται φυσιολογικός κατά καιρούς. Σε άλλες φορές ότι θα είναι ακανόνιστος.
Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε κολπική μαρμαρυγή, θα πρέπει να σας παραπέμψει για περαιτέρω εξετάσεις, όπως:
Εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή, ο γιατρός σας θα στοχεύσει στον έλεγχο του ρυθμού και του ρυθμού της καρδιάς σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:
Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου αίματος μέσα στην καρδιά. Εάν ένας θρόμβος ταξιδεύσει στον εγκέφαλο, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, με τη σωστή θεραπεία, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να μειωθεί.
Τα αντιπηκτικά (αραίωση του αίματος) φάρμακα και μια νεότερη κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται νέα από του στόματος αντιπηκτικά (NOAC) είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή.
Εκτός από τη λήψη φαρμάκων, ο υγιής τρόπος ζωής μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είστε πιο υγιείς:
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση και με τη σωστή θεραπεία μπορείτε να συνεχίσετε τη ζωή σας όπως ήταν πριν από τη διάγνωση.
Η διάγνωση με κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι ένα σοκ και συναισθηματικά προκλητική για εσάς και τους αγαπημένους σας. Μιλήστε με τον γιατρό σας για τυχόν δυσκολίες που μπορεί να έχετε, καθώς μπορεί να σας παραπέμψουν σε συμβουλευτική εάν πιστεύετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει.
Ίσως χρειαστεί να σκεφτείτε πρακτικά θέματα , όπως οδήγηση , διακοπές ή ασφάλιση ταξιδιού αφού διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή. Και πάλι, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει με τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε.
Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα μας για την κολπική μαρμαρυγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση Καρδιακού Ρυθμού της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Ο κολπικός πτερυγισμός είναι ένας ανώμαλος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία) που προκαλεί διαφορετικές ταχύτητες στους κόλπους τις κοιλίες της καρδιάς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως αίσθημα παλμών και αίσθημα κεφαλαλγίας.
Ο καρδιακός σας παλμός ελέγχεται από ένα ηλεκτρικό σύστημα. Κάνει τις άνω κοιλότητες (κόλπους) και τις κάτω κοιλότητες (κοιλίες) της καρδιάς σας να συνεργάζονται για να αντλούν αίμα γύρω από το σώμα.
Εάν έχετε κολπικό πτερυγισμό, αυτό το μονοπάτι διακόπτεται και σχηματίζεται ένα μικρό κύκλωμα στον κόλπο.
Επειδή το κύκλωμα είναι τόσο μικρό, οι παλμοί ταξιδεύουν πολύ γρήγορα γύρω από τον κόλπο σας. Αυτό αναγκάζει τον κόλπο σας να κτυπά πολύ πιο γρήγορα από ό, τι πρέπει (περίπου 300 παλμούς ανά λεπτό αντί για το συνηθισμένο 60-100).
Οι κοιλίες σας δεν μπορούν να αντλούν τόσο γρήγορα όσο ο κόλπος. Αυτό σημαίνει ότι ο κόλπος και οι κοιλίες σας χτυπούν με διαφορετικές ταχύτητες, βάζοντας την καρδιά σας υπό πίεση.
Αν και τα άτομα με κολπικό πτερυγισμό συχνά δεν έχουν συμπτώματα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, ειδικά εάν έχετε ήδη καρδιακή πάθηση, μιλήστε με τον γιατρό σας.
Τα άτομα με κολπικό πτερυγισμό έχουν συχνά υποκείμενη καρδιά ή κυκλοφορική κατάσταση όπως:
Μερικά άτομα με κολπικό πτερυγισμό μπορεί επίσης να έχουν κολπική μαρμαρυγή και να βιώνουν περιόδους κολπικού πτερυγισμού ακολουθούμενες από περιόδους κολπικής μαρμαρυγής.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι όταν ο κόλπος χτυπά ακανόνιστα. Αυτό προκαλεί τη σύσπαση των κόλπων, οδηγώντας σε έναν ανώμαλο καρδιακό ρυθμό.
Το κολπικό πτερυγισμό είναι όταν ο κόλπος χτυπά τακτικά, αλλά πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Το πάνω μέρος της καρδιάς χτυπά γρηγορότερα από το κάτω μέρος, προκαλώντας έναν ανώμαλο καρδιακό ρυθμό.
Ο γιατρός σας θα πρέπει να σας συστήσει να έχετε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα ή μια καταγραφή Holter για να δείτε τον καρδιακό σας ρυθμό. Μπορεί επίσης να έχετε μια ηλεκτροφυσιολογική (EP) μελέτη για να εξετάσετε πιο προσεκτικά τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά.
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία με:
Ο κολπικός πτερυγισμός μπορεί να προκαλέσει συγκέντρωση αίματος στις κοιλίες σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό θρόμβου αίματος στην καρδιά σας. Εάν ο θρόμβος σπάσει μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ίσως χρειαστεί να πάρετε ένα αντιπηκτικό φάρμακο, όπως η βαρφαρίνη ή ένα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά (NOAC).
Με τη θεραπεία, θα πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε ό, τι απολαμβάνετε μετά τη διάγνωσή σας. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να καταλάβετε τι προκαλεί τον κολπικό σας πτερυγισμό και ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές.
Η ζωή με κολπικό πτερυγισμό μπορεί επίσης να έχει συναισθηματική επίδραση σε εσάς και την οικογένειά σας. Μπορεί να αισθάνεστε πιο ανήσυχοι ή αγχωμένοι μετά τη διάγνωσή σας. Εάν συμβεί αυτό, ίσως θέλετε να μιλήσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τον γιατρό σας για περαιτέρω υποστήριξη.
Το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White (WPW) είναι μια καρδιακή πάθηση που κάνει την καρδιά σας να χτυπάει ασυνήθιστα γρήγορα, σε έναν ανώμαλο ρυθμό που ονομάζεται υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (SVT).
Εάν σας είπατε πρόσφατα ότι έχετε σύνδρομο Wolff-Parkinson-White, μπορεί να ανησυχείτε, ωστόσο, δεν είναι συνήθως σοβαρό και συνήθως μπορεί να θεραπευτεί με τη σωστή θεραπεία. Μπορεί να είναι επικίνδυνο σε περίπτωση που συνυπάρχει μία καρδιακή κατάσταση που λέγεται κολπική μαρμαρυγή, αλλά αυτό είναι σπάνιο.
Τα άτομα με σύνδρομο WPW μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα και η κατάσταση συχνά δεν εντοπίζεται μέχρι αργότερα στη ζωή.
Εάν εμφανίσετε συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
Τα συμπτώματα θα επηρεάσουν τους ανθρώπους διαφορετικά. Μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους για λεπτά, δευτερόλεπτα ή ώρες. Σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να διαρκέσουν για μέρες. Το πόσο συχνά συμβαίνουν μπορεί επίσης να ποικίλλει, με ορισμένα άτομα να επηρεάζονται καθημερινά, ενώ άλλα μπορεί να τα βιώνουν μόνο μερικές φορές το χρόνο.
Μερικές φορές μπορεί να προκληθούν από έντονη άσκηση, πίνοντας πολύ αλκοόλ ή καφεΐνη.
Για να διατηρηθεί η άντληση της καρδιάς σας, ο φλεβόκολπος – γνωστός ως ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς σας – στέλνει ηλεκτρικά σήματα μέσω της καρδιάς σας . Αυτά τα σήματα προκαλούν συστολή του καρδιακού μυός σας.
Εάν έχετε σύνδρομο WPW, υπάρχει ένα επιπλέον ηλεκτρικό μονοπάτι (που ονομάζεται επικουρική οδός) στην καρδιά, το οποίο προκαλείται από πρόσθετο ιστό στην περιοχή της καρδιάς σας από την οποία περνούν τα ηλεκτρικά σήματα. Τα σήματα που διέρχονται από αυτό παρακάμπτουν τη συνήθη διαδρομή. Αυτό λειτουργεί λίγο σαν βραχυκύκλωμα, πυροδοτώντας ένα επεισόδιο υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας ή SVT.
Η επικουρική οδός υπάρχει από τη γέννηση και το σύνδρομο WPW είναι πιο συνηθισμένο σε μωρά που γεννιούνται με άλλους τύπους καρδιακών ελαττωμάτων ( συγγενής καρδιοπάθεια ). Ωστόσο, εμφανίζεται επίσης σε άτομα που έχουν δομικά φυσιολογικές καρδιές. Το σύνδρομο WPW μπορεί να κληρονομηθεί, αν και αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο.
Το ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογράφημα) χρησιμοποιείται για την καταγραφή του ρυθμού της καρδιάς σας. Εάν έχετε σύνδρομο WPW, το ΗΚΓ σας συνήθως εμφανίζει κύμα δέλτα. Αυτό είναι ένα ασυνήθιστο μοτίβο που δεν εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που δεν έχουν την κατάσταση.
Το ΗΚΓ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάγνωση της υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας, αν αυτή έρχεται και φεύγει μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί χρησιμοποιώντας ένα κανονικό ΗΚΓ. Ίσως χρειαστεί να έχετε μια 24ωρη καταγραφή του ΗΚΓ (Holter), μια συσκευή εγγραφής καρδιακού συμβάντος (event recorder) ή μια εμφυτεύσιμη συσκευή εγγραφής βρόχου (implantable loop recorder). Αυτές οι συσκευές καταγράφουν τη δραστηριότητα της καρδιάς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή όταν εμφανίζονται συμπτώματα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν θα χρειαστείτε θεραπεία και η κατάστασή σας θα σταματήσει από μόνη της. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, μπορεί να σας ζητηθεί να πραγματοποιήσετε βαγοτονικούς χειρισμούς – αυτές είναι τεχνικές που μπορεί να συστήσει ο καρδιολόγος σας για να σταματήσετε τα επεισόδια την ώρα που συμβαίνουν, οι οποίοι χειρισμοί διεγείρουν το νεύρο που επιβραδύνει τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά σας.
Ο καρδιολόγος σας μπορεί επίσης να συστήσει κατάλυση (ablation) ή καρδιομετατροπή και, ίσως χρειαστεί επίσης να πάρετε αντιαρρυθμικά φάρμακα, όπως βήτα αναστολείς ή αναστολείς διαύλων ασβεστίου.
Οι κληρονομικές καρδιακές παθήσεις μεταδίδονται μέσω οικογενειών. Ορισμένες φορές ονομάζονται γενετικές καρδιακές παθήσεις ή κληρονομικές καρδιακές παθήσεις. Μπορούν να επηρεάσουν άτομα κάθε ηλικίας. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, ορισμένες κληρονομικές καρδιακές παθήσεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.
Μερικά άτομα με κληρονομική καρδιακή πάθηση δεν έχουν συμπτώματα, ενώ άλλα άτομα αναπτύσσουν συμπτώματα όπως:
Για πολλές οικογένειες, το πρώτο σημάδι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα είναι όταν κάποιος πεθαίνει ξαφνικά, χωρίς προφανή αιτία. Αυτό είναι γνωστό ως σύνδρομο αιφνίδιου αρρυθμικού θανάτου (SADS).
Οι πιο κοινές κληρονομικές καρδιακές παθήσεις είναι οι μυοκαρδιοπάθειες και οι καναλοπάθειες (channelopathies).
Το σώμα σας αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα. Κάθε κύτταρο έχει έναν πυρήνα, που περιέχει πληροφορίες που σας κάνουν μοναδικούς. Αυτές οι πληροφορίες ονομάζονται τα γονίδιά σας. Όλοι έχουμε μεταξύ 20.000 και 25.000 διαφορετικά γονίδια ο καθένας.
Τα γονίδια επηρεάζουν τον τρόπο εμφάνισης και τη λειτουργία του σώματός μας και τα κληρονομούμε από τους γονείς μας. Οι κληρονομικές καρδιακές παθήσεις προκαλούνται από ένα σφάλμα (ή μετάλλαξη) σε ένα ή περισσότερα από τα γονίδια μας. Εάν κάποιος από τους γονείς σας έχει ελαττωματικό γονίδιο, υπάρχει πιθανότητα 50:50 να το έχετε και εσείς. Εάν το έχετε, τότε υπάρχει επίσης πιθανότητα 50:50 να το μεταβιβάσετε στα παιδιά σας.
Είναι πιθανό να υπάρχει ελαττωματικό γονίδιο που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή πάθηση, αλλά χωρίς να εμφανίσετε σημεία ή συμπτώματα της ίδιας της πάθησης. Εάν συμβεί αυτό, μπορείτε να μεταβιβάσετε το ελαττωματικό γονίδιο στο παιδί σας και δεν υπάρχει τρόπος να μάθετε πώς μπορεί να το επηρεάσει.
Μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί μια κληρονομική καρδιακή κατάσταση. Ο γιατρός ή ο ειδικός σας μπορεί να πιστεύουν ότι την έχετε εάν:
Εάν κάποιος στην οικογένειά σας έχει διαγνωστεί με κληρονομική καρδιακή πάθηση, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να κάνετε εξετάσεις όπως ΗΚΓ ή ηχοκαρδιογράφημα.
Εάν είστε συγγενής κάποιου που έχει διαγνωστεί με κληρονομική καρδιακή πάθηση, συνιστάται να παραπεμφθείτε σε ειδικό κέντρο. Εκεί θα εξεταστεί εάν έχετε το ίδιο ελαττωματικό γονίδιο με το μέλος της οικογένειάς σας, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ίδια κληρονομική καρδιακή πάθηση. Αυτός ο τύπος γενετικού ελεγχου μέσω οικογενειών ονομάζεται διαδοχικός έλεγχος (cascade testing).
Κάθε κληρονομική καρδιακή πάθηση απαιτεί διαφορετική θεραπεία και ο γιατρός ή ο ειδικός σας θα εξηγήσει τι είναι κατάλληλο για την κατάστασή σας.
Η θεραπεία κληρονομική καρδιακή πάθησης περιλαμβάνει:
Το σύνδρομο αιφνιδίου αρρυθμικού θανάτου (sudden arrhythmic death syndrome) ή SADS είναι όταν κάποιος πεθαίνει ξαφνικά μετά από καρδιακή ανακοπή και δεν μπορεί να βρεθεί καμία προφανής αιτία. Αυτό επηρεάζει περίπου 500 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.
Γνωρίζουμε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, αυτό οφείλεται σε κληρονομική καρδιακή κατάσταση και η άμεση οικογένεια του ατόμου πρέπει να παραπεμφθεί σε ειδικό κέντρο γενετικής για αξιολόγηση.
Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος (SCD) είναι ένας ξαφνικός θάνατος, που συνήθως προκαλείται από καρδιακή πάθηση και μπορεί να επιβεβαιωθεί με μετά τη νεκροτομική εξέταση.
Εάν ο θάνατος δεν μπορεί να εξηγηθεί, ακόμη και μετά τη νεκροτομή, και δεν μπορεί να βρεθεί αιτία, αυτό ονομάζεται σύνδρομο αιφνίδιου αρρυθμικού θανάτου (SADS). Σε αυτήν την περίπτωση, ο έλεγχος των μελών της οικογένειας για κληρονομικές καρδιακές παθήσεις μπορεί να επιβεβαιώσει την πιθανότητα αυτό να ήταν η αιτία θανάτου.
Εάν κάποιος πεθάνει μετά από καρδιακή ανακοπή, αυτός που είναι υπεύθυνος για τη διερεύνηση θανάτων συνήθως ζητά τη διεξαγωγή νεκροψίας για να ανακαλύψει την αιτία του θανάτου. Αυτό θα συμβεί συνήθως εντός δύο έως τριών εργάσιμων ημερών. Οι νοσοκομειακοί υπάλληλοι μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη σε αυτή τη περίπτωση και πιθανώς να είναι το κύριο σημείο επικοινωνίας σας.
Κατά τη νεκροτομή, ο ιατροδικαστής (ένας γιατρός εκπαιδευμένος στη μελέτη της νόσου) θα αναζητήσει καταστάσεις όπως η στεφανιαία νόσος που μπορεί να συνέβαλαν στον θάνατο κάποιου. Εάν δεν υπάρχουν προφανή σημάδια θανάτου, μπορεί:
Ο ιατροδικαστής θα αποφασίσει τότε για μια αιτία θανάτου. Ο όρος SADS δηλώνεται εάν ο θάνατος εξακολουθεί να είναι ανεξήγητος μετά από αυτές τις εξετάσεις. Όταν συμβεί αυτό, ο ιατροδικαστής πρέπει να συστήσει στα μέλη της οικογένειας να ελεγχθούν για κληρονομικές καρδιακές παθήσεις.
Η άμεση οικογένεια (γονείς, αδέλφια και παιδιά) του θύματος πρέπει να παραπεμφθεί σε εξειδικευμένο κέντρο κληρονομικών καρδιακών παθήσεων, το οποία συνήθως βρίσκεται σε νοσοκομείο ή στηρίζεται σε εξειδικευμένο κέντρο γενετικής.
Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας, θα ερωτηθείτε για την υγεία σας, το οικογενειακό ιστορικό και εάν έχετε συμπτώματα. Είναι χρήσιμο να φέρετε πληροφορίες για οποιαδήποτε μέλος της οικογένειας που έχει πεθάνει νωρίτερα από το αναμενόμενο ή έχει διαγνωστεί με καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις.
Εάν έχετε καρδιακή πάθηση, μπορεί να εμφανίσετε αρρυθμίες (μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς) που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή ανακοπή.
Οι κληρονομικές καρδιακές παθήσεις, που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή ανακοπή εάν δεν ανιχνευθούν και δεν αντιμετωπιστούν, περιλαμβάνουν:
Χάρη στην έρευνα, τώρα γνωρίζουμε ότι αυτές οι καταστάσεις προκαλούνται από σφάλματα (ή μεταλλάξεις) σε ένα ή περισσότερα από τα γονίδια μας. Μερικές φορές μπορούμε να εντοπίσουμε αυτές τις αλλαγές με γενετικές εξετάσεις για μέλη της οικογένειας, γνωστές ως διαδοχικές εξετάσεις (cascade testing). Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτός είναι ο μόνος τρόπος βρεθεί εάν κάποιος έχει κληρονομική καρδιακή πάθηση.
Εάν κάποιος που αγαπάτε έχει πεθάνει λόγω του SADS, αυτό μπορεί να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για εσάς. Είναι κατανοητό να μπερδεύεστε για το τι συνέβη και να αναρωτιέστε εάν υπήρχαν συμπτώματα που δεν έγιναν αντιληπτά. Μπορεί επίσης να ανησυχείτε για τη δική σας υγεία ή για την υγεία άλλων στενών μελών της οικογένειας.
Μερικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται έτοιμοι να πάνε σε ένα ειδικό κέντρο γενετικής για αξιολόγηση αμέσως, αλλά όσο νωρίτερα πάτε, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αποκλειστεί ή να διαγνωστεί ένα καρδιακό πρόβλημα. Εάν έχετε κληρονομική πάθηση, η κατάστασή σας μπορεί να παρακολουθείται και θα σας δοθεί θεραπεία εάν τη χρειάζεστε.
Ό, τι κι αν αισθάνεστε, υπάρχει διαθέσιμη υποστήριξη και μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με την οικογένεια, τους φίλους και τις υπηρεσίες υποστήριξης.
Στη καρδιακή ανακοπή η καρδιά σας σταματά ξαφνικά να αντλεί το αίμα που κυκλοφορεί στο σώμα σας. Όταν η καρδιά σας σταματά να αντλεί αίμα, ο εγκέφαλός σας λιμοκτονεί. Αυτό σας κάνει να πέσετε αναίσθητοι και να σταματάει η αναπνοή.
Η καρδιακή ανακοπή συμβαίνει συνήθως χωρίς προειδοποίηση. Εάν κάποιος βρίσκεται σε καρδιακή ανακοπή, καταρρέει ξαφνικά και:
Χωρίς άμεση θεραπεία ή ιατρική φροντίδα, το άτομο θα πεθάνει. Εάν δείτε κάποιον που έχει καρδιακή ανακοπή, τηλεφωνήστε αμέσως στο 166 και ξεκινήστε το καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (CPR).
Μια κοινή αιτία καρδιακής ανακοπής είναι ένας απειλητικός για τη ζωή ανώμαλος καρδιακός ρυθμός που ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή (VF).
H κοιλιακή μαρμαρυγή συμβαίνει όταν η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς γίνεται τόσο χαοτική που η καρδιά σταματά να αντλεί. Αντ ‘αυτού, τρέμει ή «ινιδίζει».
Οι κύριες αιτίες καρδιακής ανακοπής που σχετίζονται με την καρδιά είναι:
Ορισμένες άλλες αιτίες καρδιακής ανακοπής περιλαμβάνουν:
Η καρδιακή προσβολή και η καρδιακή ανακοπή δεν είναι τα ίδια.
Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν διακόπτεται η παροχή αίματος στον καρδιακό μυ. Αυτό προκαλείται συχνά από έναν θρόμβο σε μία από τις στεφανιαίες αρτηρίες. Η καρδιά εξακολουθεί να αντλεί αίμα το οποίο κυκλοφορεί στο σώμα κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής. Το άτομο θα έχει συείδηση και θα αναπνέει.
Μια καρδιακή προσβολή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή. Είναι ζωτικής σημασίας να ζητήσετε ιατρική βοήθεια αμέσως καλώντας το 166 για ασθενοφόρο εάν εμφανίσετε συμπτώματα καρδιακής προσβολής.
Η έναρξη άμεσα καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (CPR) είναι ζωτικής σημασίας καθώς διατηρεί το αίμα και το οξυγόνο που κυκλοφορούν στον εγκέφαλο και στο σώμα. Στη συνέχεια, με ένα απινιδωτή χορηγείται ένα ελεγχόμενο ηλεκτρικό σοκ προσπαθώντας να κάνουμε τη καρδιά να χτυπάει και πάλι κανονικά.
Οι απινιδωτές δημόσιας πρόσβασης βρίσκονται συχνά σε τοποθεσίες όπως σιδηροδρομικοί σταθμοί και εμπορικά κέντρα. Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα και δεν χρειάζεστε εκπαίδευση για να το κάνετε.
Εάν είστε με κάποιον που έχει καρδιακή ανακοπή, καλέστε το 166, ξεκινήστε άμεσα καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (CPR) και χρησιμοποιήστε έναν απινιδωτή εάν υπάρχει κάποιος κοντά. Ακολουθήστε τις οδηγίες του χειριστή του 166 μέχρι την ανάληψη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
Μετά από καρδιακή ανακοπή, θα νοσηλευτείτε σε στεφανιαία ή μονάδα εντατικής θεραπείας. Μπορεί να έχετε υποβληθεί σε φαρμακευτικό κώμα και να κοιμηθείτε για να επιτρέψετε στο σώμα σας να ανακάμψει.
Οι γιατροί και οι καρδιολόγοι θα θέλουν να μάθουν τι προκάλεσε την καρδιακή ανακοπή. Στη συνέχεια, μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία, όπως ένα βηματοδότη ή εμφυτεύσιμο καρδιακό απινιδωτή (ICD), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να συμβεί ξανά.
Μπορούν επίσης να σας παραπέμψουν σε καρδιακή αποκατάσταση για να βοηθήσετε στην ανοικοδόμηση της αυτοπεποίθησης, της φυσικής κατάστασης και των επιπέδων δύναμης σας. Κάθε πρόγραμμα είναι διαφορετικό, αλλά συνήθως περιλαμβάνει τακτικές αξιολογήσεις, όπως τον έλεγχο του σφυγμού και της αρτηριακής πίεσης, της ψυχολογικής υποστήριξης, των συνομιλιών για την εκπαίδευση της υγείας και των συνεδριών άσκησης.
Θα χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψει μετά από καρδιακή ανακοπή, αλλά ο γιατρός σας θα σας υποστηρίξει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μιλήστε με την οικογένεια και τους γιατρούς για το τι θα συμβεί μόλις πάτε στο σπίτι και πρακτικά θέματα , όπως η οδήγηση και η επιστροφή στην εργασία .
Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειώσετε τον κίνδυνο άλλης καρδιακής ανακοπής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:
Λόγω έλλειψης οξυγόνου στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια καρδιακής ανακοπής, ενδέχεται να εμφανίσετε μακροχρόνιες επιδράσεις στον εγκέφαλό σας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
Είναι φυσιολογικό να μην έχουμε μνήμη της καρδιακής ανακοπής. Αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό για εσάς και τα μέλη της οικογένειάς σας που μπορεί να το έχουν δει.
Είναι επίσης κοινό να αισθάνεστε χαμηλοί, θυμωμένοι, μπερδεμένοι ή συνδυασμός πολλών διαφορετικών συναισθημάτων λόγω του σοκ της εμπειρίας. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν ανησυχείτε για την ψυχική σας υγεία, καθώς μπορεί να σας παραπέμψουν σε συμβουλευτική ή γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT).
Οι ιστοσελίδες συναισθηματικής ευεξίας έχουν επίσης πληροφορίες για θέματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
Το σύνδρομο Long QT ( LQTS ) είναι μια σπάνια κληρονομική κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς (αρρυθμίες). Επηρεάζει περίπου 1 στα 2.000 άτομα.
Αυτές οι αρρυθμίες προκαλούνται από καθυστέρηση στο ηλεκτρικό σας σύστημα που οποίο διατηρεί τη λειτουργία καρδιάς ως αντλία, γνωστή ως «παρατεταμένη επαναπόλωση ».
Η παρατεταμένη επαναπόλωση εμφανίζεται σε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) ως παρατεταμένο διάστημα QT, το οποίο αποτελεί μέρος του κύκλου καρδιακού παλμού.
Τα συμπτώματα του LQTS διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι συσκότιση και αίσθημα παλμών. Αυτά προκαλούνται από μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς. Άλλα συμπτώματα θα εξαρτηθούν από:
Το LQTS είναι μια καναλοπάθεια και μπορεί να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα που παίρνετε για άλλες καταστάσεις. Είναι επίσης μια κληρονομική καρδιακή πάθηση που σημαίνει ότι μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τους γονείς σας μέσω των γονιδίων σας.
Υπάρχουν δύο διαφορετικά κανάλια που μπορούν να επηρεάσουν το ηλεκτρικό σύστημα στην καρδιά σας:
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το LQTS καθυστερεί τη ροή ιόντων καλίου από τα κύτταρα της καρδιάς σας. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, τα κανάλια νατρίου επηρεάζονται και εισέρχονται πάρα πολλά ιόντα νατρίου στα κύτταρα της καρδιάς σας. Και οι δύο τύποι μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες αρρυθμίες.
Εάν έχετε LQTS, μπορεί να συμβούν μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί (αρρυθμίες) ως απόκριση σε:
Μία αρρυθμία μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό, αλλά, αν όχι, ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου είναι υψηλός. Εάν κάποιος είναι αναίσθητος και δεν αναπνέει, καλέστε το 999 (166 στην Ελλάδα) και ξεκινήστε την καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) έως ότου αναλάβει ιατρική βοήθεια. Εάν υπάρχει κάποιος κοντά, ζητήστε του να βρει έναν απινιδωτή δημόσιας πρόσβασης.
Ο κίνδυνος ξαφνικού καρδιακού θανάτου είναι υψηλότερος εάν έχετε:
Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες. Μπορεί να σας συμβουλεύσουν να αποφύγετε τον ανταγωνισμό αθλητισμό, το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο εάν είστε πολύ δραστήριο άτομο ή έχετε συνηθίσει να ασκείστε σε υψηλό επίπεδο. Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να εξηγήσει τις δραστηριότητες όπου ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος.
Θα υποβληθείτε σε ΗΚΓ για να παρακολουθηθεί η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας. Μερικές φορές αυτή η εξέταση θα πρέπει να γίνει περισσότερες από μία φορές, καθώς και να γίνουν και περαιτέρω εξετάσεις, όπως μια δοκιμασία κόπωσης, που μπορούν να βοηθήσουν να επιβεβαιώσετε τη διάγνωσή σας.
Καθώς μερικές φορές το LQTS, κληρονομείται μπορεί να υποβληθείτε επιπλέον σε γενετικό έλεγχο για εύρεση τυχόν ελαττωματικών γονιδίων που συνδέονται με την πάθηση. Τα άμεσα μέλη της οικογένειάς σας (όπως οι γονείς, τα αδέλφια και τα παιδιά σας) μπορεί επίσης να κληθούν για αξιολόγηση.
Είναι πιθανό να σας δοθεί φαρμακευτική αγωγή και, εάν διατρέχετε κίνδυνο απειλητικής για τη ζωή αρρυθμίας, μπορεί επίσης να χρειαστείτε βηματοδότη ή ICD ή να κάνετε χειρουργική επέμβαση για να διαταράξετε τα νεύρα που απελευθερώνουν αδρεναλίνη και άλλες φυσικές χημικές ουσίες στην καρδιά σας.
Εάν έχετε κανάλι καλίου LQTS , ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει συμπληρώματα καλίου ή να σας προτείνει να αυξήσετε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε κάλιο όπως μπανάνες, λαχανικά και όσπρια.
Με τακτικούς ελέγχους, μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε μια φυσιολογική και ενεργή ζωή. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
Το σύνδρομο Brugada είναι μια σπάνια κληρονομική καρδιακή πάθηση που διαταράσσει τη ροή ιόντων νατρίου ή καλίου στα κύτταρα της καρδιάς σας.
Προκαλεί διακοπή των ηλεκτρικών παλμών που κρατούν την καρδιά σας να χτυπά και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ γρήγορους, απειλητικούς για τη ζωή καρδιακούς ρυθμούς.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου Brugada προκαλούνται από μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς και περιλαμβάνουν:
Μερικά συμπτώματα προκαλούνται από πυρετό, πόσιμο αλκοόλ ή αφυδάτωση. Ωστόσο, ενδέχεται να μην εμφανίσετε καθόλου συμπτώματα.
Αν και είναι σπάνιο, το πρώτο σύμπτωμα ορισμένων ανθρώπων είναι η καρδιακή ανακοπή. Εάν κάποιος με τους οποίους πέφτει αναίσθητος και σταματά να αναπνέει, καλέστε το 166 και ξεκινήστε την καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) έως ότου φτάσει η βοήθεια. Εάν υπάρχει κάποιος κοντά, ζητήστε του να πάρει έναν απινιδωτή δημόσιας πρόσβασης.
Το σύνδρομο Brugada είναι μια καναλιοπάθεια και προκαλείται από προβλήματα με τις πρωτεΐνες του κυττάρου σας, που ονομάζονται κανάλια ιόντων. Αυτό μπορεί να διακόψει τα κανονικά ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς σας.
Είναι συνήθως μια κληρονομική καρδιακή κατάσταση που σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί από τους γονείς σας μέσω των γονιδίων σας.
Το σύνδρομο Brugada είναι πιο συχνό σε νεαρούς άνδρες με καταγωγή από τη Νοτιοανατολική Ασία.
Ένα ΗΚΓ χρησιμοποιείται συνήθως για τον έλεγχο του συνδρόμου Brugada. Ωστόσο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα σημάδια δεν εμφανίζονται αμέσως επειδή οι αλλαγές στο ΗΚΓ μπορεί να έρθουν και να φύγουν.
Εάν οι διαφορές δεν εμφανίζονται στο αρχικό σας ΗΚΓ, μπορεί να σας χορηγηθεί ένεση φαρμάκου ενώ ο καρδιακός σας ρυθμός παρακολουθείται συνεχώς. Το φάρμακο στοχεύει να προκαλέσει αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό σας και συχνά ονομάζεται «δοκιμή πρόκλησης». Αυτή η δοκιμή μπορεί να πραγματοποιηθεί μερικές φορές.
Μετά τη διάγνωσή σας, ενδέχεται να παραπεμφθείτε σε γενετικούς ελέγχους για να ελέγξετε τυχόν ελαττωματικά γονίδια που συνδέονται με την πάθηση. Τα άμεσα μέλη της οικογένειάς σας (όπως γονείς, αδέλφια και τα παιδιά σας) μπορεί επίσης να κληθούν για αξιολόγηση.
Εάν έχετε συμπτώματα ή έχετε ήδη υποστεί καρδιακή ανακοπή, τότε ενδέχεται να κινδυνεύετε να υποστείτε και άλλη και ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να τοποθετήσετε απινιδωτή (ICD) .
Εάν έχετε ένα μη φυσιολογικό ΗΚΓ αλλά δεν έχετε συμπτώματα, μια ηλεκτροφυσιολογική (EP) μελέτη μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να αποφασίσει εάν χρειάζεστε ICD. Μπορείτε επίσης να συμβάλλετε στη διαχείριση της κατάστασής σας, αποφεύγοντας τα πυροδοτικά ερεθίσματα, όπως την αφυδάτωση και την κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ.
Ο πυρετός μπορεί επίσης να επιδεινώσει την κατάστασή σας. Εάν έχετε υψηλη θερμοκρασία, θα πρέπει να πάρετε παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για να μειώσετε την κατάσταση, εκτός εάν είστε αλλεργικοί ή σας έχει πει να μην τα πάρετε ο γιατρό σας.
Με τακτικούς ελέγχους, μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε μια φυσιολογική και ενεργή ζωή με το σύνδρομο Brugada . Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
Η CPVT είναι μια σπάνια κληρονομική διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που παρατηρείται σε νέους και παιδιά.
Στα καρδιακά σας κύτταρα, οι πρωτεΐνες ρυθμίζουν την απελευθέρωση ιόντων ασβεστίου. Εάν αυτές οι πρωτεΐνες λειτουργούν ασυνήθιστα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του επιπέδου ασβεστίου μέσα στα κύτταρα σας.
Αυτή η αύξηση του ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες – επίσης γνωστές ως μη φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της CPVT είναι συγκοπή, αίσθημα παλμών και ζάλη. Αυτά μπορεί να προκληθούν από έντονη σωματική δραστηριότητα και αυξημένο stress, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της ποσότητας της αδρεναλίνης που διατρέχει το αίμα σας.
Εάν είστε με κάποιον όταν καταρρεύσει ξαφνικά, είναι επιτακτική ανάγκη να καλέσετε το 166 και να προσπαθήσετε να κάνετε καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) έως ότου φτάσει ένα ασθενοφόρο ή ιατρική βοήθεια.
Εάν εμφανίσετε συμπτώματα, ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει σε ειδικό που θα κάνει τεστ κοπώσεως. Αυτό είναι ένα ΗΚΓ που καταγράφει τον ηλεκτρικό ρυθμό της καρδιάς σας ενώ ασκείστε. Τυχόν μη φυσιολογικοί ρυθμοί θα εμφανιστούν στο ΗΚΓ.
Θα χρειαστεί να συζητήσετε με το γιατρό σας το επίπεδο δραστηριότητας που είναι ασφαλές για εσάς. Είναι πολύ σημαντικό οι οικογένειες που πλήττονται από κληρονομικές διαταραχές καρδιακού ρυθμού να λαμβάνουν ακριβή αξιολόγηση, διάγνωση, θεραπεία και υποστήριξη από ειδικούς σε κέντρο για κληρονομικές καρδιακές παθήσεις.
Οι γενετικοί έλεγχοι μπορούν επίσης να γίνουν εάν κάποιος στην οικογένειά σας έχει ήδη διαγνωστεί με CPVT ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα της πάθησης.
Οι θεραπείες για το CPVT είναι φάρμακα και ICD ανάλογα με την περίπτωση.
Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει έναν β-αποκλειστή (έναν τύπο φαρμάκου) για να βοηθήσει στην επιβράδυνση του καρδιακού σας ρυθμού και να βοηθήσει στην πρόληψη των απειλητικών για τη ζωή αρρυθμιών και στον περιορισμό του ποσού της σωματικής δραστηριότητας που κάνετε. Σε περίπου 1 στα 3 άτομα πρέπει επίσης να έχει τoποθετηθεί ένας εμφυτεύσιμος καρδιακός απινιδωτής (ICD). Εάν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να αποφύγετε τα αθλήματα επαφής και θα μπορούσε να επηρεάσει τον τύπο εργασίας που κάνετε, ειδικά εάν εργάζεστε με μαγνητικά ή ηλεκτρικά εργαλεία.
Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως Προοδευτική νόσος ή έλλειμμα της καρδιακής αγωγής (Progressive Cardiac Conduction Defect – PCCD), είναι μια σπάνια κληρονομική διαταραχή του καρδιακού ρυθμού όπου οι ηλεκτρικές παλμοί της καρδιάς διεξάγονται πολύ αργά.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη καρδιακό αποκλεισμό – επίσης γνωστό ως καρδιακό αποκλεισμό τρίτου βαθμού.
Το PCCD μπορεί επίσης να προκαλέσει γρήγορες, απειλητικές για τη ζωή διαταραχές του ρυθμού από ηλεκτρικά ερεθίσματα που προέρχονται από λανθασμένες περιοχές της καρδιάς και όχι από τον φυσικό βηματοδότη της καρδιάς, τον φλεβόκομβο.
Σε ορισμένα άτομα με PCCD, οι αλλαγές που προκαλούνται από τη λειτουργία των διαύλων νατρίου στα καρδιακά κύτταρα, είναι παρόμοιες με εκείνες που συμβαίνουν σε άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Brugada.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ανεξήγητη ζάλη και συγκοπή. Υπάρχει επίσης ένας μικρός κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου στο PCCD. Εάν ο καρδιακός σας ρυθμός γίνει τόσο αργός που η καρδιά δεν αντλεί αρκετό αίμα για μια χρονική περίοδο, η καρδιά σας θα μπορούσε να σταματήσει. Πρόκειται για καρδιακή ανακοπή και είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση.
Εάν εσείς ή ένα μέλος της οικογένειας έχετε PCCD και ξαφνικά καταρρεύσει, είναι επιτακτική ανάγκη να καλέσετε το 999 (166 στην Ελλάδα) και να προσπαθήσετε να εκτελέσετε καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) έως ότου φτάσει ασθενοφόρο ή ιατρική βοήθεια. Εάν δεν εκπαιδεύεστε στο CPR, ο χειριστής του 166 θα μπορεί να σας μιλήσει κατά τη διαδικασία.
Ο γιατρός σας θα κάνει ένα ΗΚΓ, το οποίο θα πρέπει να εμφανίζει ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να κάνετε καταγραφή ΗΚΓ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως ένα ΗΚΓ 24 ωρών. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε ειδικό για να κάνετε ηλεκτροφυσιολογική (EP) μελέτη.
Εάν ένα μέλος της οικογένειάς σας έχει ήδη PCCD και έχει βρεθεί μια γενετική μετάλλαξη, θα μπορείτε να ρωτήσετε για τη διενέργεια γενετικού ελέγχου και σε εσάς.
Εάν έχετε PCCD, θα πρέπει να τοποθετηθεί βηματοδότης με σκοπό να σταματήσει έναν επικίνδυνα αργό καρδιακό ρυθμό (βραδυκαρδία). Ωστόσο, ο βηματοδότης σας μπορεί να μην αποτρέψει τις ταχυκαρδίες διαφυγής, που είναι ένας τύπος γρήγορου καρδιακού ρυθμού, επομένως μπορεί επίσης να σας συνταγογραφηθούν φάρμακα για να τις σταματήσετε ένα αυτό συμβεί.
Σε ορισμένα άτομα, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να έχετε τοποθετήσει έναν ειδικό τύπο εμφυτεύσιμου καρδιομετατροπέα – απινιδωτή (ICD) , ο οποίος λειτουργεί επίσης ως βηματοδότης. Οι ICD έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν σοκ (δίνουν ηλεκτρικό ρεύμα) όταν η καρδιά σας μπαίνει σε έναν γρήγορο, απειλητικό για τη ζωή ρυθμό. Αυτό το σοκ προορίζεται να επαναφέρει την καρδιά σε έναν κανονικό ρυθμό.
Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που πρέπει να αλλάξετε σχετικά με τον τρόπο που ζείτε εάν έχετε PCCD. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
Ο καρδιακός αποκλεισμός συμβαίνει όταν οι ηλεκτρικές παλμοί που λένε στην καρδιά σας πότε να χτυπάτε καθυστερούν ή μπλοκάρουν (αποκλείονται) καθώς ταξιδεύουν μέσω της καρδιάς σας. Ορισμένα καρδιακά μπλοκ δεν προκαλούν συμπτώματα, αλλά άλλα είναι πιο σοβαρά.
Ο καρδιακός αποκλεισμός συμβαίνει όταν η ροή ηλεκτρικής ενέργειας από την ανώτερο προς το κάτω μέρος της καρδιάς καθυστερεί ή μπλοκαριστεί σε κάποιο σημείο κατά μήκος του μονοπατιού.
Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι καρδιακού αποκλεισμού:
Ο κολποκοιλιακός καρδιακός αποκλεισμός συμβαίνει όταν οι ηλεκτρικοί παλμοί καθυστερούν ή μπλοκαριστούν καθώς ταξιδεύουν μεταξύ των κόλπων σας (των άνω θαλάμων της καρδιάς σας) και των κοιλιών σας (οι κάτω θάλαμοι της καρδιάς σας).
Υπάρχουν διαφορετικοί «βαθμοί» του καρδιακού αποκλεισμού AV:
Οι καρδιακοί αποκλεισμοί δεύτερου και τρίτου βαθμού μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που περιλαμβάνουν:
Μερικά άτομα με καρδιακό αποκλεισμό μπορεί να έχουν πολύ χαμηλό καρδιακό ρυθμό. Σε μερικούς ανθρώπους, αυτοί οι αποκλεισμοί είναι συνέχεια παρόντες, ενώ σε άλλα άτομα μπορούν να έρθουν και να φύγουν.
Οι καρδιακοί κολποκοιλιακοί αποκλεισμοί μπορεί να μετατραπούν σε καρδιακά κολποκοιλιακούς αποκλεισμούς υψηλότερου βαθμού εάν δεν έχουν υποστεί θεραπεία.
Στο σκελικό αποκλεισμό οι ηλεκτρικές παλμοί ταξιδεύουν μέσω των κοιλιών (οι κάτω κοιλότητες της καρδιάς σας) πιο αργά από ό, τι είναι το κανονικό, λόγω ενός αποκλεισμού στην ηλεκτρική οδό. Αυτή η καθυστέρηση δεν προκαλεί συμπτώματα. Η καθυστέρηση ή ο αποκλεισμός μπορεί να συμβεί στο μονοπάτι που στέλνει ηλεκτρικά σήματα είτε στην αριστερή είτε στη δεξιά πλευρά των κοιλιών. Οι σκελικοί αποκλεισμοί έχουν χαρακτηριστική εικόνα στο ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Υπάρχουν δύο τύποι σκελικού αποκλεισμού:
Ο σκελικός αποκλεισμός δεν χρειάζεται καμία θεραπεία, αλλά εάν υπάρχει υποκείμενη καρδιακή πάθηση, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία για αυτήν την πάθηση.
Το σύνδρομο ταχυκαρδίας-βραδυκαρδίας συμβαίνει όταν ο φλεβόκομβος τη(ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς σας) δεν λειτουργεί σωστά.
Ο φλεβόκομβος σας είναι υπεύθυνος για να λέει στην καρδιά σας πότε να χτυπάει. Εάν ο φλεβόκομβος σας δεν λειτουργεί σωστά, ο παλμός της καρδιάς σας μπορεί να γίνει πολύ γρήγορος ή πολύ αργός ή εναλλαγή μεταξύ γρήγορων και αργών ρυθμών. Ένα παράδειγμα αυτού είναι όταν ο κολπικός πτερυγισμός (ένας γρήγορος καρδιακός ρυθμός) εναλλάσσεται με έναν αργό καρδιακό ρυθμό.
Μπορεί επίσης να υπάρχουν ξαφνικές παύσεις στην ηλεκτρική δραστηριότητα στην καρδιά σας, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ζάλη.
Η αιτία του καρδιακού αποκλεισμού θα εξαρτηθεί από τον τύπο που έχετε αλλά μπορεί να περιλαμβάνει:
Ωστόσο , μπορεί επίσης να συμβεί φυσικά σε άτομα με φυσιολογική καρδιά και χωρίς καρδιακά προβλήματα.
Ο καρδιακός αποκλεισμός διαγιγνώσκεται συχνά ενώ πραγματοποιείτε εξετάσεις ρουτίνας για άλλες καταστάσεις.
Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση του καρδιακού αποκλεισμού, επειδή μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας. Τα αποτελέσματα ενός ΗΚΓ μπορούν επίσης να δείξουν τον τύπο καρδιακού αποκλεισμού που έχετε.
Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να βάλετε Holter για να διαβάσει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ορισμένοι καρδιακοί αποκλεισμοί δεν χρειάζονται καμία θεραπεία, αλλά μερικοί χρειάζονται. Ο τύπος θεραπείας που θα χρειαστείτε εξαρτάται από την αιτία και τα συμπτώματα.
Ο γιατρός σας θα εξετάσει τα φάρμακα που παίρνετε, για να βεβαιωθείτε ότι δεν προκαλούν ή συμβάλλουν στον καρδιακό αποκλεισμό σας.
Ανάλογα με τον τύπο του καρδιακού αποκλεισμού και τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει βηματοδότη. Αυτό στέλνει συχνούς ηλεκτρικούς παλμούς ώστε η καρδιά σας να χτυπά αποτελεσματικά και είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τον καρδιακό αποκλεισμό.
Ο πλήρης καρδιακός αποκλεισμός – μερικές φορές ονομάζεται τρίτου βαθμού κολποκοιλιακός καρδιακός αποκλεισμός – είναι ένα μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό (αρρυθμία) που συμβαίνει όταν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα που ελέγχουν κτύπο της καρδιάς σας καθυστερούν ή αποκλείονται.
Ο πλήρης καρδιακός αποκλεισμός είναι ο πιο σοβαρός τύπος καρδιακού κολποκοιλιακού αποκλεισμού. Συμβαίνει όταν οι ηλεκτρικοί παλμοί που λένε στην καρδιά σας πότε να χτυπήσει δεν περνούν μεταξύ του άνω (κόλπου) και του κάτω θαλάμου (κοιλίες) της καρδιάς σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στο σώμα και τον εγκέφαλό σας.
Τα συμπτώματα της πλήρους καρδιάς μπορεί να περιλαμβάνουν:
Μερικές φορές δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Εάν εμφανίσετε σοβαρά ή ξαφνικά συμπτώματα, καλέστε το 166 για ασθενοφόρο.
Πολλοί άνθρωποι με πλήρες καρδιακό αποκλεισμό έχουν υποκείμενη καρδιακή πάθηση όπως στεφανιαία καρδιοπάθεια, μυοκαρδιοπάθεια ή συγγενή καρδιοπάθεια.
Ο πλήρης καρδιακός αποκλεισμός μπορεί επίσης να προκληθεί από:
Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα ή μια καταγραφή holter θα βοηθήσει στη διάγνωση του πλήρους καρδιακού αποκλεισμού, καθώς αυτά δείχνουν τον ηλεκτρικό ρυθμό της καρδιάς σας.
Εκτός αν ένας ασθενής έχει πλήρη καρδιακό αποκλεισμό λόγω φαρμάκων, οι περισσότεροι ασθενείς που αναπτύσσουν πλήρη καρδιακό αποκλεισμό θα χρειάζονται πάντα βηματοδότη.
Ο καρδιακός κολποκοιλιακός αποκλεισμός δευτέρου βαθμού συμβαίνει όταν τα ηλεκτρικά σήματα που λένε στην καρδιά σας να συστέλλονται δεν περνούν πάντα μεταξύ των άνω και κάτω κοιλοτήτων της καρδιάς σας, όπως κανονικά θα έπρεπε. Αυτό προκαλεί μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό (αρρυθμία).
Όταν μια υγιής καρδιά χτυπά, μια ηλεκτρική διέγερση ταξιδεύει μέσω των άνω κοιλοτήτων της καρδιάς (κόλποι) στις κάτω κοιλότητες (κοιλίες). Αυτή η διέγερση λέει στις κοιλότητες της καρδιάς να συστέλλονται και να ωθούν το αίμα μέσα και έξω από την καρδιά.
Εάν έχετε καρδιακό αποκλεισμό δεύτερου βαθμού, οι ηλεκτρικές παλμοί μερικές φορές δεν θα φτάσουν στις κάτω κοιλότητες της καρδιάς σας. Αυτό μπορεί να κάνει την καρδιά σας να παραλείψει ορισμένους παλμούς, οδηγώντας σε ένα ανώμαλο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμία) που επηρεάζει τη ροή του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος στο σώμα και τον εγκέφαλό σας.
Υπάρχουν δύο τύποι καρδιακού αποκλεισμού δεύτερου βαθμού:
Εάν έχετε καρδιακό αποκλεισμό δεύτερου βαθμού τύπου 1 ή Mobitz I, η καρδιά σας θα παραλείψει τους παλμούς με ένα κανονικό μοτίβο. Το σώμα σας μπορεί συνήθως να αντιμετωπίσει αυτό καλά, οπότε συνήθως δεν θα αντιμετωπίσετε συμπτώματα.
Εάν έχετε καρδιακό αποκλεισμό δεύτερου βαθμού τύπου 2 ή Mobitz II, η καρδιά σας θα παραλείψει τους παλμούς με ακανόνιστο μοτίβο. Το σώμα σας δεν μπορεί να αντισταθμίσει αυτό και αυτός ο τύπος καρδιακού αποκλεισμού μπορεί να οδηγήσει σε:
Μάθετε περισσότερα σχετικά με διαφορετικούς τύπους καρδιακού αποκλεισμού.
Τα περισσότερα άτομα με καρδιακό αποκλεισμό δεύτερου βαθμού έχουν υποκείμενη καρδιακή πάθηση όπως στεφανιαία καρδιοπάθεια, μυοκαρδιοπάθεια ή συγγενή καρδιοπάθεια.
Μπορεί επίσης να προκληθεί από:
Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε ηλεκτροκαρδιογράφημα για τη διάγνωση του καρδιακού αποκλεισμού δεύτερου βαθμού.
Εκτός εάν ένας ασθενής έχει πλήρη καρδιακό αποκλεισμό λόγω φαρμάκων, οι περισσότεροι ασθενείς που αναπτύσσουν καρδιακό αποκλεισμό δεύτερου βαθμού χρειάζονται πάντα βηματοδότη.
Video
Τι είναι οι αρρυθμίες
(Healthchanneltv / cherishyourhealthtv)
Κολπικές έκτακτες συστολές
(Alila M.M.)
Κοιλιακές έκτακτες συστολές
(Alila M.M.)
Κολπική μαρμαρυγή
(BHF)
Κολπικός πτερυγισμός
(BHF)
Κληρονομικές καρδιακές παθήσεις - Σύνδρομο αιφνιδίου αρρυθμικού θανάτου (BHF)
Πώς θα διερευνήσω τον ασθενή με διάφορες αρρυθμίες (ιατρική ενημέρωση ΕΚΕ 2020)
Καρδιακή ανακοπή
(BHF)
Πλήρης καρδιακός αποκλεισμός -3ου βαθμού κολποκοιλιακός (BHF)
Προγραμματίστε το ραντεβού σας μέσω τηλεφώνου