Η αορτή είναι η κύρια αρτηρία που μεταφέρει αίμα πλούσιο σε οξυγόνο από την καρδιά στο σώμα. Η θωρακική αορτή είναι το τμήμα της αορτής που βρίσκεται στο στήθος.
Ένα ανεύρυσμα αορτής είναι ένα πρήξιμο ή διόγκωση σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος της αορτής. Ένα ανεύρυσμα εμφανίζεται συνήθως όταν το τοίχωμα έχει γίνει αδύναμο και έχει χάσει τις ελαστικές του ιδιότητες, οπότε δεν επιστρέφει στο φυσιολογικό του σχήμα αφού περάσει το αίμα. Το ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής ( ΤΑΑ ) είναι ένα πρήξιμο ή διόγκωση της αορτής στο στήθος.
Ποια είναι τα συμπτώματα ενός ανευρύσματος θωρακικής αορτής;
Το θωρακικό ανεύρυσμα εντοπίζεται συχνά κατά λάθος κατά τη διάρκεια εξετάσεων για άλλες ιατρικές παθήσεις και τότε συχνά αποκαλείται «τυχαίο εύρημα». Μπορεί να μην έχετε παρουσιάσει συμπτώματα ή να έχετε κάποια που δεν τα συσχετίσατε με αυτήν την πάθηση.
Μεγαλύτερα ανευρύσματα στο στήθος σας μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία ή πόνο στο στήθος ή την πλάτη σας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Ο κίνδυνος εμφάνισης ανευρύσματος αυξάνεται καθώς γερνάτε. Μπορεί επίσης να είναι μια κατάσταση που επηρεάζει άλλα άτομα στην οικογένειά σας. Η εμφάνιση ορισμένων λοιμώξεων και φλεγμονωδών ή γενετικών καταστάσεων όπως το σύνδρομο Marfan, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο.
Υπάρχουν επίσης ορισμένα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε όταν έχετε ανεύρυσμα θωρακικής αορτής. Αυτά περιλαμβάνουν:
Ο κίνδυνος είναι επίσης υψηλότερος εάν καπνίζετε, έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή έχετε στεφανιαία νόσο.
Το ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής δεν θα γίνει μικρότερο, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επιβραδύνετε την ανάπτυξή του και να αποτρέψετε περαιτέρω επιπλοκές διατηρώντας την καρδιά σας όσο το δυνατόν πιο υγιή:
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε για να κάνετε θετικές αλλαγές και να κατανοήσετε τους παράγοντες κινδύνου.
Η θεραπεία που θα λάβετε εξαρτάται από το μέγεθος του ανευρύσματος και τη θέση του. Οι θεραπείες μπορούν να περιλαμβάνουν :
Εάν έχετε ανεύρυσμα θωρακικής αορτής λόγω μιας πάθησης που ονομάζεται σύνδρομο Marfan, ενδέχεται να υποβληθείτε σε γενετικό έλεγχο εσείς και η οικογένειά σας. Μιλήστε με τον ειδικό σας για αυτό.
Η κύρια αρτηρία στο σώμα σας ονομάζεται αορτή που μεταφέρει πλούσιο σε οξυγόνο αίμα μακριά από την καρδιά σας στο υπόλοιπο σώμα και τον εγκέφαλό σας. Το ανεύρυσμα της αορτής είναι ένα πρήξιμο ή διόγκωση της αορτής.
Οι ασθένειες της αορτής μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή.
Ένα ανεύρυσμα αορτής είναι ένα πρήξιμο ή διόγκωση σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος της αορτής. Οι τύποι ανευρύσματος της αορτής χωρίζονται ανάλογα με το πού συμβαίνουν.
Το πιο συνηθισμένο μέρος είναι στην κοιλιά (περιοχή της κοιλιάς σας) που ονομάζεται ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής ή (abdominal aortic aneurysm – AAA για συντομία. Λιγότερο συχνά, ένα ανεύρυσμα μπορεί να εμφανιστεί στο στήθος και ονομάζεται ανεύρυσμα θωρακικής αορτής ή (thoracic aortic aneurysm TAA) για σύντομο χρονικό διάστημα.
Τα ανευρύσματα αορτικής μικρού ή μέτριου μεγέθους είναι απίθανο να σας προκαλέσουν συμπτώματα και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Τα μεγαλύτερα ανευρύσματα μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία ή πόνο στο στήθος ή την πλάτη σας, ανάλογα με τη θέση του ανευρύσματος.
Το αίμα είναι υπό πίεση όταν αντλείται από την καρδιά σας στην αορτή. Το τοίχωμα αυτής της αρτηρίας πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό για να αντιστέκεται σε αυτήν την πίεση, αλλά ακόμα αρκετά εύκαμπτο για να επιστρέψει στο φυσιολογικό του σχήμα αφού περάσει ένας παλμός αίματος.
Ένα ανεύρυσμα ή διόγκωση της αορτής συνήθως συμβαίνει όταν το τοίχωμα έχει γίνει αδύναμο και έχει χάσει τις ελαστικές του ιδιότητες, οπότε δεν επιστρέφει στο φυσιολογικό του σχήμα αφού περάσει το αίμα.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία για την ανάπτυξη ανευρύσματος της αορτής, αλλά οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
Είναι δύσκολο να διαγνωστούν τα ανευρύσματα. Δεν μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα και μερικές φορές ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια εξετάσεων για άλλες καταστάσεις συνήθως με υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία.
Η θεραπεία που λαμβάνετε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος του ανευρύσματος και η θέση. Μπορεί να ζητηθεί αξονική τομογραφία για την εκτίμηση του ανευρύσματος.
Εάν έχετε ανεύρυσμα αορτής υπάρχει κίνδυνος να αρχίσει να διαρρέει ή ακόμη και να ραγεί. Όσο μεγαλύτερο είναι το ανεύρυσμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ρήξης. Εάν μεγαλώνει περισσότερο από περίπου 5,5 εκατοστά, ίσως χρειαστεί να κάνετε χειρουργική επέμβαση για να αποτρέψετε την ρήξη. Ένας ειδικός θα συζητήσει ποια θεραπεία είναι καλύτερη για εσάς.
Διαχωρισμός της αορτής είναι όταν το εξασθενημένο τοίχωμα της αορτής σχίζει, προκαλώντας διαρροή αίματος μεταξύ των στρωμάτων που αποτελούν το τοίχωμα. Αυτό μπορεί να συμβεί ξαφνικά ή αργά με την πάροδο του χρόνου. Εάν έχετε ανεύρυσμα αορτής, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να συμβεί αυτό.
Τα συμπτώματα της αορτικής ανατομής περιλαμβάνουν:
Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να τηλεφωνήσετε αμέσως στο 166, καθώς ο αορτικός διαχωρισμός είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση και χρειάζεται επείγουσα θεραπεία.
Συνθήκες που αποδυναμώνουν το τοίχωμα της αορτής, όπως ένα ανεύρυσμα, μπορούν να κάνουν πιο πιθανή το διαχωρισμό της αορτής.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους πιο κοινούς παράγοντες κινδύνου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποδυναμώσει το τοίχωμα της αορτής, καθιστώντας πιο πιθανό να σκιστεί.
Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με μια κατάσταση που προκαλεί την αποδυνάμωση του τοιχώματος της αορτής. Αυτές οι καταστάσεις είναι ασυνήθιστες και περιλαμβάνουν το σύνδρομο Marfan και η δίπτυχη αορτική βαλβίδα.
Υπάρχουν δύο τύποι διαχωρισμού της αορτής, ο τύπος Α και ο τύπος Β. Κάθε τύπος βρίσκεται σε διαφορετική περιοχή και η θεραπεία και η διαχείριση του καθενός είναι διαφορετική.
Όλοι οι άνθρωποι που έχουν διαχωρισμό αορτής (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιμετωπίζονται χειρουργικά) θα πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης, συνήθως για το υπόλοιπο της ζωής τους. Το φάρμακο βοηθά στη μείωση του στρες στην αορτή.
Η ρήξη της αορτής είναι όταν όλα τα στρώματα του τοιχώματος της αορτής σχίζονται, προκαλώντας διαρροή αίματος από την αορτή συχνά λόγω ενός μεγάλου ανευρύσματος αορτής που ρηγνύεται. Αυτό θα σταματήσει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και είναι απειλητικό για τη ζωή.
Στην ιδανική περίπτωση, ένα ανεύρυσμα αορτής θα επιδιορθωθεί πριν προκύψει ρήξη.
Η αορτή σας μεταφέρει πλούσιο σε οξυγόνο αίμα μακριά από την καρδιά σας στο υπόλοιπο σώμα και τον εγκέφαλό σας. Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής (abdominal aortic aneurysm) είναι ένα πρήξιμο που μοιάζει με μπαλόνι της αορτής η οποία διέρχεται από την κοιλιά σας (στην περιοχή της κοιλιάς σας).
Η κοιλιακή αορτή σας έχει συνήθως πλάτος περίπου 2 εκατοστά ή περίπου το πλάτος ενός εύκαμπτου σωλήνα κήπου. Εάν έχετε ανεύρυσμα μπορεί να αυξηθεί σε πάνω από 5,5 εκατοστά ή να γίνει 1,5 φορές το μέγεθος της κανονικής αορτής. Αυτό χαρακτηρίζεται ως ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και θα πρέπει να ελεγχθεί από ειδικό αγγειοχειρουργικό.
Ένα μεγάλο ανεύρυσμα μπορεί να σκάσει και να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία. Πρόκειται για ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166 εάν εσείς ή κάποιος μαζί σας έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα:
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα και τα περισσότερα άτομα με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής δεν θα γνωρίζουν ότι έχουν ένα. Ωστόσο, εάν ένα ανεύρυσμα γίνει μεγάλο, μπορεί να προκαλέσει πόνο, παλλόμενη αίσθηση στην κοιλιά σας ή επίμονο πόνο στην πλάτη.
Δεν είναι γνωστό ακριβώς τι προκαλεί ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής, αν και συνδέεται με την αθηροσκλήρωση και τη συσσώρευση λιπαρών υλικών στις αρτηρίες σας. Οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία και το να είναι άνδρες. Έχετε επίσης αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό αυτού. Εάν κάποιος στην οικογένειά σας είχε ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να συστήσει προηγούμενη εξέταση. Υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου για τους οποίους μπορείτε να κάνετε κάτι:
Η λήψη αυτών των βημάτων μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής σας εάν ήδη πάσχετε από αυτό. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε για να κάνετε θετικές αλλαγές και να ελέγξετε τους παράγοντες κινδύνου.
Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής διαγιγνώσκεται μερικές φορές κατά τη διάρκεια εξετάσεων για άλλες καταστάσεις, συνήθως από
Επειδή τα περισσότερα άτομα με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής δεν έχουν συμπτώματα, υπάρχει ένα πρόγραμμα διαλογής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής επηρεάζει περισσότερους άνδρες από τις γυναίκες και ο κίνδυνος αυξάνεται άνω των 65 ετών.
Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής είναι πολύ πιο συχνό σε άνδρες άνω των 65 ετών. Για το λόγο αυτό, όλοι οι άνδρες καλούνται για μια εξέταση διαλογής όταν γίνουν 65 ετών. Αυτή η δοκιμή περιλαμβάνει μια απλή σάρωση υπερήχων και διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά. Εάν είστε γυναίκα ή κάτω των 65 ετών και πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής ή κινδυνεύετε να το αναπτύξετε, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την πιθανότητα παραπομπής σε υπερηχογράφημα.
Τα περισσότερα ανευρύσματα είναι μικρά (μεταξύ 3 και 5,4 cm) και δεν χρειάζονται θεραπεία. Αλλά μπορούν να αναπτυχθούν, οπότε αν έχετε ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής θα χρειαστείτε τακτικές σαρώσεις για να ελέγξετε το μέγεθος του δικού σας. Εάν το ανεύρυσμα σας μεγαλώσει, ο κίνδυνος έκρηξής του αυξάνεται. Εάν μεγαλώσει σε περισσότερο από 5,5 cm, θα παραπεμφθείτε σε χειρουργικό ειδικό για να συζητήσετε τη θεραπεία. Υπάρχουν δύο κύριες θεραπείες για ένα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής:
Εάν η χειρουργική επέμβαση δεν είναι κατάλληλη, θα έχετε τακτικές σαρώσεις και συμβουλές σχετικά με τις επιλογές τρόπου ζωής και τα φάρμακα από το γιατρό σας.
Η αθηροσκλήρωση είναι η συσσώρευση λιπαρών υλικών (αθήρωμα) μέσα στις αρτηρίες σας. Είναι αυτό που προκαλεί τις περισσότερες καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
Η αθηροσκλήρωση είναι συχνή. Είναι πιο συχνό σε άτομα άνω των 65 ετών και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιακών ή κυκλοφορικών παθήσεων.
Το λιπαρό υλικό που ονομάζεται αθήρωμα (ή πλάκα) συσσωρεύεται στην επένδυση των τοιχωμάτων της αρτηρίας σας και περιορίζει τις αρτηρίες σας. Με τον καιρό αυτό μπορεί να συσσωρευτεί έως ότου οι αρτηρίες σας γίνουν τόσο στενές που δεν μπορούν να αφήσουν αρκετό αίμα.
Με την πάροδο του χρόνου, η αθηροσκλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε:
Τα περισσότερα άτομα με αθηροσκλήρωση δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Ίσως να μην αισθανθείτε συμπτώματα στην αρχή. Τα περισσότερα συμπτώματα της αθηροσκλήρωσης δεν εμφανίζονται μέχρι να αποφραχθεί μία από τις αρτηρίες σας.
Τα πιο κοινά συμπτώματα της αθηροσκλήρωσης περιλαμβάνουν:
Ο γιατρός σας θα σας κάνει μερικές ερωτήσεις και μπορεί να σας στείλει για εξετάσεις όπως:
Δεν υπάρχουν θεραπείες που να μπορούν να σταματήσουν ή να αντιστρέψουν την αθηροσκλήρωση. Υπάρχουν όμως φάρμακα και θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν την πρόοδό της και να μειώσουν τις πιθανότητές σας για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο γιατρός σας θα σας πει ποια θεραπεία μπορεί να χρειαστείτε.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν :
Είναι σημαντικό να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να διαχειρίζεστε τυχόν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να έχετε.
Τα πράγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης είναι τα ίδια με άλλα είδη καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είστε υγιείς και να μειώσετε τον κίνδυνο:
Οι καρδιακές παθήσεις (cardiovascular disease – CVD), περιλαμβάνουν καταστάσεις που στενεύουν ή αποφράσσουν πλήρως τα αιμοφόρα αγγεία (στεφανιαία νόσος). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα μυοκαρδίου, στηθάγχη και μερικά εγκεφαλικά επεισόδια. Οι καρδιακές παθήσεις καλύπτουν επίσης καταστάσεις που επηρεάζουν τους μυς της καρδιάς, τις βαλβίδες ή προκαλούν ανώμαλους ρυθμούς (αρρυθμίες).
Τα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση που έχετε και μπορεί να περιλαμβάνουν:
Παράγοντας κινδύνου είναι κάτι που αυξάνει την πιθανότητα να σας συμβεί μια κατάσταση. Όσους περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχετε, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα καρδιαγγειακής πάθησης. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τροποποιήσετε όλους τους παράγοντες κινδύνου, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο . Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κίνδυνου για καρδιαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένων:
Η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου εξαρτάται από τα συμπτώματά σας και από ποια νόσο θεωρεί ο γιατρός σας πιο πιθανή.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις πρέπει να βασίζονται στο οικογενειακό ιστορικό σας και μπορεί να περιλαμβάνουν:
Η θεραπεία εξαρτάται από την κατάστασή σας, αλλά συνήθως περιλαμβάνει:
Η στεφανιαία νόσος είναι η κατάσταση στην οποία οι στεφανιαίες αρτηρίες σας στενεύουν από τη συσσώρευση λιπαρών υλικών εντός των τοιχωμάτων τους. Αυτές οι αρτηρίες τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ με πλούσιο σε οξυγόνο αίμα. Η στεφανιαία νόσος καλείται μερικές φορές ισχαιμική καρδιακή νόσος.
Με την πάροδο του χρόνου, ένα λιπαρό υλικό που ονομάζεται αθήρωμα μπορεί να συσσωρευτεί μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες σας. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Τελικά, οι αρτηρίες σας μπορεί να γίνουν τόσο στενές που δεν μπορούν να παροχετεύσουν αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στην καρδιά σας. Εάν ένα κομμάτι του αθηρώματος σπάσει, μπορεί να προκαλέσει μια μορφή θρόμβου αίματος. Αυτός ο θρόμβος μπορεί να αποφράξει τη στεφανιαία αρτηρία σας και να διακόψει την παροχή αίματος και οξυγόνου στον καρδιακό μυ. Αυτό είναι γνωστό ως καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα μυοκαρδίου.
Η στεφανιαία νόσος αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου και τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα. Μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν στεφανιαία νόσο πριν πάθουν καρδιακή προσβολή. Η στηθάγχη είναι ο όρος που συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα πιο κοινά συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου. Αυτά περιλαμβάνουν:
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Αυτά περιλαμβάνουν:
Οι παράγοντες κινδύνου που δεν μπορείτε να ελέγξετε περιλαμβάνουν:
Ο υγιής τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Υπάρχουν πολλές μικρές και εύκολες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε.
Ο γιατρός σας είναι σε θέση να πει εάν έχετε στεφανιαία νόσο εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα στηθάγχης.
Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τις επιλογές θεραπείας, ανάλογα με τον τύπο καρδιακού προβλήματος που έχετε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:
Είτε έχετε στεφανιαία νόσο είτε όχι, είναι σημαντικό να κάνετε υγιεινό τρόπο ζωής για να προστατεύσετε την υγεία σας.
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η στεφανιαία νόσος επηρεάζει μόνο τους άνδρες, αλλά επηρεάζει και τις γυναίκες.
Η καρδιακή προσβολή είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση και θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166 για ασθενοφόρο. Συμβαίνει όταν υπάρχει ξαφνική απώλεια ροής αίματος σε μέρος του καρδιακού μυός. Χωρίς αρκετό αίμα και οξυγόνο, η καρδιά σας μπορεί να υποστεί σοβαρή βλάβη.
Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.
Μπορούν να περιλαμβάνουν:
Είναι πιθανό να υποστεί καρδιακή προσβολή χωρίς να αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα συμπτώματα και είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όλοι βιώνουν τον πόνο διαφορετικά.
Αυτό είναι συνηθισμένο στους ηλικιωμένους ή στα άτομα με διαβήτη, καθώς η πάθηση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα που επηρεάζει το πώς αισθάνεστε πόνο.
Είναι σημαντικό να λάβετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Μην ανησυχείτε για τη σπατάλη χρόνου παραϊατρικού προσωπικού – μια καρδιακή προσβολή είναι ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει :
Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες τείνουν να περιμένουν περισσότερο πριν καλέσουν το 166 αφού εμφανίσουν συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά μέσο όρο τρεις γυναίκες πεθαίνουν από στεφανιαία νόσο κάθε ώρα, πολλές από αυτές οφείλονται σε καρδιακή προσβολή. Μειώνετε δραματικά την πιθανότητα επιβίωσής σας εάν δεν καλέσετε αμέσως το 166.
Οι περισσότερες καρδιακές προσβολές προκαλούνται από στεφανιαία νόσο.
Η στεφανιαία νόσος προκαλεί τη στένωση των στεφανιαίων αρτηριών σας από τη σταδιακή συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων που ονομάζεται αθήρωμα.
Εάν ένα κομμάτι αθηρώματος σπάσει, σχηματίζεται ένας θρόμβος αίματος γύρω από αυτό για να προσπαθήσει και να αποκαταστήσει τη ζημιά στο αρτηριακό τοίχωμα.
Αυτός ο θρόμβος μπορεί να εμποδίσει τη στεφανιαία αρτηρία σας – είτε μερική απόφραξη (γνωστή ως NSTEMI ) είτε ολική απόφραξη ( STEMI ). Αυτό αναγκάζει τον καρδιακό μυ σας να λιμοκτονεί από αίμα και οξυγόνο.
Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν:
Η ομάδα ασθενοφόρων θα κάνει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) για να ανιχνεύσει εάν έχετε καρδιακή προσβολή. Εάν το ΗΚΓ δείχνει ότι έχετε καρδιακή προσβολή, είναι πιθανό να λάβετε επείγουσα θεραπεία μόλις φτάσετε στο νοσοκομείο. Εάν το ΗΚΓ δεν επιβεβαιώσει καρδιακή προσβολή, ίσως χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις για να διερευνήσετε εάν έχετε καρδιακή προσβολή, όπως:
Μπορεί να ακούσετε μια καρδιακή προσβολή να ονομάζεται οξεία στεφανιαία σύνδρομο, έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΜΙ) ή στεφανιαία θρόμβωση ενώ βρίσκεστε στο νοσοκομείο.
Η ταχεία θεραπεία για να πάρετε ξανά το αίμα στον καρδιακό μυ σας είναι σημαντική. Αυτό μπορεί να μειώσει το ποσό της μόνιμης βλάβης στην καρδιά σας και να σώσει τη ζωή σας.
Μπορεί να μην έχετε αυτές τις θεραπείες εάν ο γιατρός σας αποφασίσει ότι δεν είναι ασφαλές ή απαραίτητο.
Συνήθως θα μείνετε στο νοσοκομείο για περίπου δύο έως πέντε ημέρες μετά από καρδιακή προσβολή. Αυτό εξαρτάται από τη θεραπεία που είχατε και πόσο καλά αναρρώνετε.
Πολλοί άνθρωποι κάνουν πλήρη ανάρρωση μετά από καρδιακή προσβολή, αλλά ίσως να μην μπορείτε να κάνετε ό, τι κάνατε. Η μετάβαση στην καρδιακή αποκατάσταση μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στο φυσιολογικό όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Μια καρδιακή προσβολή μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να συμβιβαστεί με το τι συνέβη. Είναι φυσικό να ανησυχείτε για την ανάρρωσή σας, να αισθάνεστε φοβισμένοι, απογοητευμένοι και απομονωμένοι.
Για υποστήριξη και συμβουλές, επισκεφθείτε τη σελίδα συναισθηματικής υποστήριξης . Πρακτικά θέματα όπως η οδήγηση, η επιστροφή στη δουλειά ή τα οικονομικά μπορεί να είναι μια ανησυχία μετά από καρδιακή προσβολή. Μπορείτε να λάβετε υποστήριξη και συμβουλές για αυτά τα θέματα και πολλά άλλα στη σελίδα πρακτικής υποστήριξης .
Συχνά μιλάμε για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι παράγοντες κινδύνου στην πρόκληση καρδιακών και κυκλοφοριακών παθήσεων. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορείτε να ελέγξετε και άλλοι δεν μπορείτε.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είστε πιο υγιείς και να μειώσετε τον κίνδυνο:
Οι παράγοντες κινδύνου που δεν μπορείτε να ελέγξετε περιλαμβάνουν:
Όλοι οι χρήστες ηλικίας μεταξύ 40-74 ετών δικαιούνται δωρεάν NHS Health έλεγχο στην Αγγλία. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής και κυκλοφοριακής νόσου, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας και να κανονίσετε έναν έλεγχο υγείας.
Εάν είχατε ήδη καρδιακή προσβολή, ο κίνδυνος εμφάνισης άλλου μειώνεται σημαντικά με τη σωστή θεραπεία. Πάρτε τα φάρμακα που έχουν συνταγογραφήσει οι γιατροί σας και ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Η στηθάγχη είναι ένας πόνος ή δυσφορία που αισθάνεται στο στήθος σας, που συνήθως προκαλείται από στεφανιαία νόσο.
Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται τον πόνο στο χέρι, το λαιμό, το στομάχι ή το σαγόνι.
Η στηθάγχη συχνά αισθάνεται σαν βαρύτητα ή σφίξιμο στο στήθος σας , και αυτό μπορεί να εξαπλωθεί και στα χέρια, στο λαιμό, στη γνάθο, στην πλάτη ή στο στομάχι. Μερικοί άνθρωποι περιγράφουν ένα αίσθημα σοβαρού σφιξίματος, ενώ άλλοι λένε ότι είναι περισσότερο αμβλύς πόνος. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης δύσπνοια.
Εάν νομίζετε ότι η στηθάγχη σας έχει επιδεινωθεί, αισθάνεται διαφορετική από ότι πριν, έχει γίνει πιο συχνή ή έχει αλλάξει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, θα πρέπει να μιλήσετε αμέσως με το γιατρό σας.
Η στηθάγχη συνήθως προκαλείται από στεφανιαία νόσο . Όταν οι αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά τους μυς σας με το αίμα και το οξυγόνο γίνει μειώθηκε, η παροχή αίματος στον καρδιακό μυ σας είναι περιορισμένη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τα συμπτώματα στηθάγχης.
Τα συμπτώματα στηθάγχης προκαλούνται συχνά από σωματική δραστηριότητα, συναισθηματική αναστάτωση, κρύο καιρό ή μετά από ένα γεύμα. Τα επεισόδια υποχωρούν συνήθως μετά από λίγα λεπτά.
Υπάρχουν δύο άλλες αιτίες στηθάγχης. Παραλλαγή στηθάγχη (επίσης γνωστή ως σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών ή στηθάγχη Prinzmetal) συμβαίνει όταν μια στεφανιαία αρτηρία που παρέχει αίμα και οξυγόνο στην καρδιά σας πηγαίνει σε σπασμό.
Η μικροαγγειακή στηθάγχη (μερικές φορές επίσης γνωστή ως καρδιακό σύνδρομο X) εμφανίζεται συνήθως όταν ασκείτε τον εαυτό σας, για παράδειγμα όταν είστε σωματικά δραστήριοι ή έχετε μια συναισθηματική αναστάτωση. Με τη μικροαγγειακή στηθάγχη, οι στεφανιαίες αρτηρίες σας θα φαίνονται φυσιολογικές όταν διερευνώνται και δεν θα υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη αθηρώματος (συσσώρευση λιπών στις αρτηρίες σας) που συνήθως προκαλεί στηθάγχη.
Μάθετε περισσότερα για τη στηθάγχη, την μικροαγγειακή στηθάγχη και το σπασμό στεφανιαίας αρτηρίας στα βιβλία στο τέλος του κεφαλαίου.
Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να πει εάν έχετε στηθάγχη από τα συμπτώματα που περιγράφετε. Εναλλακτικά, μπορεί να θέλουν να πραγματοποιήσουν ιατρικό έλεγχο ή να σας στείλουν για ορισμένες εξετάσεις, όπως ΗΚΓ, στεφανιαίο αγγειογράφημα ή καρδιακή απεικόνιση.
Εάν δεν έχετε διαγνωστεί στηθάγχη και έχετε πόνο στο στήθος, καλέστε αμέσως το 166 .
Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με στηθάγχη, μπορεί να νιώσετε στηθαγχικό πόνο ή δυσφορία, τα οποία μπορείτε να αντιμετωπίσετε λαμβάνοντας σπρέι ή δισκία νιτρωδών (π.χ. γλυκερυλ τρινιτρικού εστέρα – GTN) και με ανάπαυση. Ωστόσο, το σύμπτωμα μπορεί να είναι καρδιακή προσβολή / έμφραγμα μυοκαρδίου, εαν νιώθετε:
Μπορείτε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα:
Εάν δεν είστε αλλεργικοί στην ασπιρίνη , μασήστε ένα δισκίο ενηλίκων (300mg). Εάν δεν έχετε ασπιρίνη ή δεν είστε σίγουροι εάν είστε αλλεργικοί στην ασπιρίνη, θα πρέπει να ξεκουραστείτε μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.
Ακόμα κι αν τα συμπτώματά σας δεν ταιριάζουν με τα παραπάνω, αλλά υποψιάζεστε ότι έχετε καρδιακή προσβολή, καλέστε αμέσως το 166.
Δυστυχώς δεν μπορείτε να αντιστρέψετε τη στεφανιαία νόσο, η οποία προκαλεί στηθάγχη, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε να καθυστερήσετε τη στένωση των αρτηριών σας. Για να το κάνετε αυτό είναι σημαντικό να:
Πολλά άτομα με στηθάγχη έχουν καλή ποιότητα ζωής και συνεχίζουν τις κανονικές καθημερινές τους δραστηριότητες. Ο γιατρός ή η νοσοκόμα σας θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσουν σχετικά με την καθημερινή σας δραστηριότητα και τυχόν αλλαγές στον τρόπο ζωής που ίσως χρειαστεί να κάνετε.
Η ζωή ενός ενεργού τρόπου ζωής είναι επίσης πολύ σημαντική για να σταματήσει η επιδείνωση της στεφανιαίας νόσου.
Το βιβλίο που βρίσκεται παρακάτω προορίζεται για άτομα με στηθάγχη και για τους φίλους και την οικογένειά τους. Εξηγεί τι είναι η στηθάγχη, τι την προκαλεί, πώς διαγιγνώσκεται στηθάγχη και τι μπορεί να γίνει για τη θεραπεία της πάθησης. Εξηγεί επίσης τι πρέπει να κάνετε εάν εμφανίσετε ένα επεισόδιο στηθάγχης ή αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε καρδιακή προσβολή / έμφραγμα μυοκαρδίου.
Η αγγειοσυσπαστική στηθάγχη είναι ένας τύπος στηθάγχης (πόνος στο στήθος) που εμφανίζεται συνήθως σε ξεκούραση – συχνά νωρίς το πρωί ή τη νύχτα – και γίνεται αισθητή σαν συστολή ή σύσφιξη στο στήθος.
Η αγγειοσπαστική στηθάγχη είναι επίσης γνωστή ως Prinzmetal στηθάγχη, παραλλαγή στηθάγχης ή σπασμός στεφανιαίας αρτηρίας. Αναπτύσσεται όταν μια στεφανιαία αρτηρία που παρέχει αίμα και οξυγόνο στην καρδιά σας μπαίνει σε σπασμό και ξαφνικά στενεύει.
Τα άτομα που εμφανίζουν αγγειοσυσπαστική στηθάγχη δεν έχουν συνήθως επεισόδια στηθάγχης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εάν έχετε στεφανιαία νόσο (συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων που ονομάζεται αθηροσκλήρωση στις στεφανιαίες αρτηρίες), αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Η αγγειοσυσπαστική στηθάγχη μπορεί επίσης να εμφανιστεί παράλληλα με τη μικροαγγειακή στηθάγχη, μια κατάσταση που επηρεάζει τις μικροσκοπικές αρτηρίες στον καρδιακό μυ που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της παροχής αίματος στην καρδιά. Η αγγειοσυσπαστική στηθάγχη είναι μια υποδιαγνωσμένη πάθηση που τείνει να επηρεάζει άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών, αλλά και οι νεότεροι άνθρωποι μπορούν επίσης να υποφέρουν από την πάθηση.
Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται τον πόνο ή την ταλαιπωρία στο στήθος, το χέρι ή το σαγόνι. Ο πόνος:
Ο σπασμός μπορεί να έρθει σε «συστάδες» δύο ή τριών επεισοδίων. Εάν ο σπασμός είναι επίμονος, μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλο καρδιακό ρυθμό , για τον οποίο μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία ή σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή / έμφραγμα μυοκαρδίου.
Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι προκαλεί αγγειοσυσπαστική στηθάγχη, αλλά γνωρίζουμε ότι συχνά προκαλούνται τα ακόλουθα:
Αυτοί οι παράγοντες μπορεί επίσης να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αγγειοσυσπαστικής στηθάγχης και να αυξήσουν τον αριθμό των βλαβών στηθάγχης. Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε τον ειδικό σας εάν άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε συνήθως θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην κατάστασή σας.
Μπορεί να χρειαστείτε έναν αριθμό εξετάσεων για τη διάγνωση της αγγειοσυσπαστικής στηθάγχης, όπως
Η αγγειοσυσπαστική στηθάγχη είναι μια χρόνια πάθηση που θα πρέπει να παρακολουθείται από τον καρδιολόγο, την ειδική νοσοκόμα ή τον ιατρό σας. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί με οξεία επεισόδια που οδηγούν σε εισαγωγή στο νοσοκομείο για χορήγηση ενδοφλέβιων νιτρικών και σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδοφλέβια μορφίνη για ανακούφιση από τον πόνο.
Η θεραπεία της αγγειοσυσπαστικής στηθάγχης είναι με υπογλώσσια νιτρώδη ή σπρέι νιτρογλυκερίνης, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις ανακουφίζουν άμεσα τα συμπτώματα.
Μπορεί επίσης να σας δοθεί ένας αποκλειστής διαύλων ασβεστίου, όπως η βεραπαμίλη, η αμλοδιπίνη ή η διλταζέμη, για να βοηθήσετε στην πρόληψη ή τη μείωση του αριθμού των σπασμών.
Όλα αυτά τα φάρμακα χαλαρώνουν τις στεφανιαίες αρτηρίες και με αυτό τον τρόπο επιτρέψουν τη ροή περισσότερου αίματος. Θα πρέπει να ελέγξετε με τον ειδικό σας ποια φάρμακα είναι κατάλληλα για εσάς (συμπεριλαμβανομένου του πότε και πόσο συχνά πρέπει να λαμβάνονται).
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τυχόν παράγοντες πρόκλησης / πυροδότησης που ενδέχεται να επηρεάζουν τα συμπτώματά σας και να κρατάτε ένα ημερολόγιο για να ενημερώσετε το γιατρό σας.
Αντιμετωπίστε την αγγειοσυσπαστική στηθάγχη κυρίως με φαρμακευτική αγωγή, η οποία είναι πολύ αποτελεσματική στις περισσότερες περιπτώσεις. Όπως συμβαίνει με όλες τις καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις, η διαχείριση του τρόπου ζωής σας με τους ακόλουθους τρόπους μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων σας:
Για μερικούς ανθρώπους, η αγγειοσυσπαστική στηθάγχη εμφανίζεται και μετά εξαφανίζεται μετά από μερικά χρόνια. Για άλλους ανθρώπους επιμένει για πολλά χρόνια. Όταν ζείτε με αγγειοσυσπαστική στηθάγχη, είναι σημαντικό να βρείτε τη κατάλληλη άσκηση και θεραπεία για εσάς εξατομικευμένα. Συζητήστε με τον ειδικό σας για τη σωστή άσκηση για εσάς.
Ο καρδιακός ρυθμός στόχος είναι ένας σημαντικός αριθμός που πρέπει να γνωρίζετε, καθώς σας επιτρέπει να ασκείστε σε κατάλληλο επίπεδο χωρίς να ασκείτε περιττή πίεση στην καρδιά σας και να προκαλεί δυσφορία. Ο καρδιακός ρυθμός στόχος σας κυμαίνεται μεταξύ 50% και 70% του μέγιστου καρδιακού σας ρυθμού. Θα πρέπει να στοχεύετε να ασκείστε διατηρώντας τον καρδιακό σας ρυθμό μεταξύ αυτών των δύο αριθμών.
Εάν έχετε καρδιακή πάθηση, επικοινωνήστε με το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε νέες ασκήσεις, σε περίπτωση που δεν είναι κατάλληλες. Θα πρέπει επίσης να ζεσταθείτε και να κρυώσετε σταδιακά πριν και μετά την άσκηση για να αποφύγετε τον τραυματισμό των μυών σας.
Αυτόματος διαχωρισμός της στεφανιαίας αρτηρίας (SCAD) όταν εμφανίζεται αυτόματο «σκίσιμο» εσωτερικά στον τοίχωμα μιας στεφανιαίας αρτηρίας, η οποία τροφοδοτεί αίμα με την καρδιά σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.
Οι στεφανιαίες αρτηρίες σας αποτελούνται από τρία στρώματα, τρεις χιτώνες. Το SCAD συμβαίνει όταν ένα ή περισσότερα από τα εσωτερικά στρώματα μιας στεφανιαίας αρτηρίας απομακρύνονται από το εξωτερικό στρώμα. Το αίμα μπορεί να ρέει στο κενό διάστημα μεταξύ των στρωμάτων και σχηματίζεται θρόμβος αίματος, μειώνοντας τη ροή του αίματος που ρέει δια της αρτηρίας.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, καθώς η παροχή αίματος στην καρδιά σας έχει αποκλειστεί. Ή μια καρδιακή ανακοπή, όταν η καρδιά σταματά να αντλεί αίμα γύρω από το σώμα σας.
Το SCAD είναι μια σπάνια καρδιακή πάθηση που εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς προφανή προειδοποίηση. Είναι πιο συχνή σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Η κατάσταση δεν μπορεί να προβλεφθεί ή να αποφευχθεί.
Οι ασθενείς με SCAD είναι γενικά υγιείς. Συχνά δεν καπνίζουν, δεν έχουν διαβήτη και συνήθως δεν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αυτοί είναι συχνά οι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακού εμφράγματος. Αυτό σημαίνει ότι στον SCAD υπάρχει συχνά λανθασμένη διάγνωση ή υπάρχει καθυστέρηση στη διάγνωση.
Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της στηθάγχης (πόνος στο στήθος ή δυσφορία) ή του καρδιακού εμφράγματος.
Μπορεί να αισθανθείτε βάρος ή σφίξιμο στο στήθος σας. Αυτό μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια, το λαιμό, το σαγόνι, την πλάτη ή το στομάχι σας. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε δύσπνοια, άρρωστος, ιδρωμένος και μία αίσθηση ελαφρότητας – ήπιας ζαλάδας.
Εάν η αρτηρία αποφραχθεί εντελώς, μπορεί να πάθετε καρδιακή έμφραγμα. Εάν έχετε πόνο στο στήθος ή οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 999 (166 στην Ελλάδα).
Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά για το SCAD ή γιατί συμβαίνει. Συχνά εμφανίζεται ξαφνικά, αλλά σε αντίθεση με πολλές περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου η πάθηση δεν φαίνεται να μπορεί να προληφθεί.
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα αυτήν τη σπάνια κατάσταση.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι:
Ο SCAD διαγιγνώσκεται μετά το συμβάν. Για παράδειγμα μετά από το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επί του παρόντος η έρευνα εξετάζει ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου. Αλλά όπως υποδηλώνει το όνομα «αυτόματος», δεν είναι κάτι που μπορούμε να προβλέψουμε σε αυτό το στάδιο.
Τα συμπτώματα είναι τα ίδια με αυτά για καρδιακή προσβολή, οπότε η πάθηση συνήθως διαγιγνώσκεται μέσω εξετάσεων αίματος, ΗΚΓ και στεφανιογραφίας.
Η θεραπεία για SCAD ποικίλλει από άτομο σε άτομο ανάλογα με την κατάστασή τους και πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά τους. Τα περισσότερα άτομα θα υποβληθούν σε στεφανιογραφία και μετά από αυτό το SCAD μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους ακόλουθους τρόπους:
Εάν έχετε πάθει με καρδιακό έμφραγμα (έμφραγμα μυοκαρδίου – καρδιακή προσβολή), συνήθως παραπέμπεστε σε μια υπηρεσία καρδιακής αποκατάστασης για εξειδικευμένες συμβουλές, υποστήριξη και σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, αυτά δεν είναι διαθέσιμα σε όλες τις περιοχές.
Η καρδιακή αποκατάσταση είναι ένας συνδυασμός άσκησης σε ασφαλή χώρο, εκπαίδευσης, χαλάρωσης και ψυχολογικής υποστήριξης. Στόχος είναι να σας βοηθήσει να αναρρώσετε και να επιστρέψετε στη ζωή σας όσο το δυνατόν πληρέστερα.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συμβαίνει όταν διακόπτεται η ροή του αίματος σε μέρος του εγκεφάλου σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή θάνατο στα κύτταρα του εγκεφάλου σας. Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να έχετι εγκεφαλικό επεισόδιο, καλέστε αμέσως το 999 (166 στην Ελλάδα).
Εάν διακοπεί η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορεί να υποστούν βλάβη επειδή δεν λαμβάνουν την παροχή οξυγόνου που χρειάζονται. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να σας επηρεάσει με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το ποιο μέρος του εγκεφάλου δεν λαμβάνει παροχή αίματος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ομιλία σας, καθώς και τον τρόπο σκέψης και κίνησης.
Δράστε ΓΡΗΓΟΡΑ ( F.A.S.T. ) για να αναγνωρίσετε τα σημεία:
Εάν πιστεύετε ότι κάποιος έχει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να καλέσετε αμέσως το 999 (166 στην Ελλάδα).
Ένας παράγοντας κινδύνου αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης μιας πάθησης. Οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι παρόμοιοι με εκείνους για καρδιακές παθήσεις, όπως στηθάγχη ή καρδιακές προσβολές . Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου:
Εάν έχετε έναν ανώμαλο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμία) που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή (AF), αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό συμβαίνει επειδή η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου αίματος μέσα στις άνω κοιλότητες της καρδιάς τους κόλπους υς άνω θαλάμους της καρδιάς σας. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί ο θρόμβος να ταξιδέψει στον εγκέφαλό σας και να εμποδίσει τη ροή του αίματος σε αυτόν.
Το συντομότερο δυνατό, θα κάνετε μία αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Εάν είχατε εγκεφαλικό επεισόδιο, θα παρακολουθείστε στενά και ανάλογα με τον τύπο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ενδέχεται να σας χορηγηθεί φάρμακο για τη θρόμβωση (γνωστό ως θρομβόλυση). Ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου σας, τη θεραπεία σας, τη γενική υγεία σας και πόσο γρήγορα αναρρώνετε.
Είναι σύνηθες να αισθάνεστε άγχος, θυμωμένος και αναστατωμένος μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Συζητήστε με τους επαγγελματίες του τομέα υγειονομικής περίθαλψης και ενημερώστε τους εάν θέλετε να επαναλαμβάνουν κάτι. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε βοήθεια και αν το κάνετε θα συζητήσουν με εσάς και την οικογένειά σας εάν πιστεύουν ότι θα χρειαστείτε υποστήριξη όταν επιστρέψετε στο σπίτι.
Το Stroke Association έχει πιο λεπτομερείς πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένων εξετάσεων και θεραπείας.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Είναι πιθανό να δείτε τη μεγαλύτερη βελτίωση τις πρώτες εβδομάδες της ανάρρωσής σας, συνήθως ενώ είστε ακόμα στο νοσοκομείο. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν μήνες ή μερικές φορές χρόνια.
Η αποκατάστασή σας θα ξεκινήσει στο νοσοκομείο όπου ειδικοί, όπως νοσοκόμες, φυσιοθεραπευτές και επαγγελματίες θεραπευτές θα συζητήσουν τι βοήθεια που θα χρειαστείτε. Ο στόχος της αποκατάστασης είναι να σας βοηθήσει να επιστρέψετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πώς ήσασταν πριν από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Σας υποστηρίζουν επίσης να ζήσετε όσο πιο ανεξάρτητα μπορείτε.
Εάν είχατε εγκεφαλικό επεισόδιο, ενδέχεται να διατρέχετε κίνδυνο εμφάνισης αγγειακής άνοιας. Αυτό συμβαίνει όταν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο βλάπτει μέρος του εγκεφάλου σας, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως προβλήματα συγκέντρωσης και αλλαγές προσωπικότητας. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες θα πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό σας.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ξαφνικό και μπορεί να είναι καταστροφικό, αλλά πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να βελτιώνονται και υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια και υποστήριξη.
Παρακολουθήστε το video για τη ζωή μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο στο κάτω μέρος της σελίδας.
Η αγγειακή άνοια συμβαίνει όταν υπάρχει πρόβλημα με την παροχή αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου σας. Τα κύτταρα στην πληγείσα περιοχή του εγκεφάλου σας δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο ή θρεπτικά συστατικά και αρχίζουν να πεθαίνουν.
Ο όρος άνοια περιγράφει ένα σύνολο συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης. Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν ξαφνικά ή σταδιακά.
Τα πρώτα σας συμπτώματα θα εξαρτηθούν από το μέρος του εγκεφάλου σας που έχει επηρεαστεί. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικά άτομα μπορούν να εμφανίσουν διαφορετικά συμπτώματα.
Η αγγειακή άνοια μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, αν και συχνά σχετίζεται με την ηλικία. Εάν είστε κάτω των 65 ετών, είναι γνωστό ως «νεανική έναρξη» ή αγγειακή άνοια «πρώιμης έναρξης».
Τα πρώτα σημάδια της αγγειακής άνοιας περιλαμβάνουν:
Η αγγειακή άνοια είναι προοδευτική που σημαίνει ότι πιθανότατα θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Η έρευνα έχει δείξει ότι η βελτίωση του τρόπου ζωής σας μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο, έτσι ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε μια ενεργή ζωή, για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Στα μεταγενέστερα στάδια, τα πρώτα σημάδια θα επιδεινωθούν. Ενδέχεται επίσης να εμφανίσετε συμπτώματα όπως:
Η αγγειακή άνοια προκαλείται από την έλλειψη παροχής αίματος στον εγκέφαλό σας. Αυτό αναγκάζει τα γύρω κύτταρα να πεθάνουν. Στις αιτίες της μειωμένης παροχής αίματος στον εγκέφαλό σας περιλαμβάνονται:
Μερικά άτομα με αγγειακή άνοια μπορεί να έχουν και έναν άλλο τύπο άνοιας, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ (Alzheimer’s disease). Αυτό είναι γνωστό ως «μικτή άνοια» και ο γιατρός σας θα αντιμετωπίσει και τις δύο καταστάσεις.
Διαβάστε περισσότερα για το αν η διατροφή μπορεί να προλάβει την άνοια και για την προστατευτική δράση της άσκησης μετά τα 65 έτη
Το καρδιακό φύσημα είναι ένας απροσδόκητος ή ασυνήθιστος ήχος που μπορεί να ακουστεί στην καρδιά σας μέσω ενός στηθοσκοπίου.
Είναι ως επί το πλείστον ακίνδυνα, αλλά μερικές φορές μπορεί να σχετίζονται με ένα πρόβλημα με την καρδιά σας.
Όταν ένας γιατρός ακούει την καρδιά σας με ένα στηθοσκόπιο, μπορεί να ακούσει τους ήχους που προκαλούνται από το αίμα που ρέει μέσω της καρδιάς και από τις βαλβίδες στην καρδιά σας που ανοίγουν και κλείνουν. Αυτοί είναι οι φυσιολογικοί ήχοι που ο γιατρός θα περίμενε να ακούσει.
Ένας καρδιακός φύσημα είναι ένας επιπλέον ή ασυνήθιστος ήχος που μπορεί να ακουστεί. Μπορεί να προκαλείται από κάποιο σχετικό καρδιακό πρόβλημα, αλλά συχνά δεν υπάρχει κανένα νόσημα που να το προκαλεί.
Τα καρδιακά μουρμουρίσματα είναι αρκετά συχνά στα παιδιά. Μερικές φορές περιγράφονται ως «αθώα» φυσήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι συνήθως ακίνδυνα και δεν προκαλούνται από πρόβλημα της καρδιάς.
Τα αθώα φυσήματα μπορεί να έρθουν και να φύγουν ή μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη φυσική θέση του παιδιού, την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό. Συνήθως εξαφανίζονται όταν το παιδί φτάσει στην εφηβεία.
Τα φυσήματα μπορούν να ακουστούν όταν η καρδιά συστέλλεται (συστολικό φύσημα) ή όταν η καρδιά χαλαρώνει (ένα διαστολικό φύσημα)). Οι άνθρωποι που έχουν μια υγιή καρδιά μπορεί μερικές φορές να έχουν φυσήματα).
Οι γιατροί μπορούν συχνά να ξεχωρίσουν διαφορετικούς τύπους φυσημάτων από τον ήχο που κάνουν και μπορούν να εντοπίσουν τα φυσήματα που μπορεί να σχετίζονται με ένα πρόβλημα με την καρδιά σας.
Μερικές φορές ακούγονται φυσήματα λόγω προβλήματος με μία από τις βαλβίδες της καρδιάς. Τα ελαττώματα της καρδιακής βαλβίδας μπορεί να είναι μικρά και δεν προκαλούν ευρύτερα προβλήματα υγείας. Αλλά μπορεί να υπάρχουν πιο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να χρειάζονται θεραπεία – για παράδειγμα, εάν η καρδιακή βαλβίδα είναι στενή, εμφανίζει πρόπτωση (είναι αδύναμη ή πεπαχυσμένη) ή έχει διαφυγή (ανεπάρκεια)
Άλλες αιτίες καρδιακών φυσημάτων είναι οι συγγενείς καρδιοπάθειες, όπως μια τρύπα στην καρδιά. Μια συγγενής καρδιοπάθεια είναι μια κατάσταση που αναπτύσσεται όταν ένα μωρό βρίσκεται στη μήτρα.
Τα άτομα με αναιμία μπορεί να έχουν καρδιακό φύσημα. Φυσήματα ακούγονται επίσης συχνά σε έγκυες γυναίκες, λόγω της ασυνήθιστα μεγάλης ποσότητας αίματος που ρέει μέσω της καρδιάς μιας εγκύου γυναίκας.
Το καρδιακό φύσημα δεν χρειάζεται θεραπεία, αλλά μερικές φορές εάν το φύσημα προκαλείται από κάποιο πρόβλημα με την καρδιά σας, τότε η αιτία του φυσήματος μπορεί να χρειαστεί θεραπεία. Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να σας πει εάν πρέπει να υποβληθείτε σε θεραπεία, ανάλογα με την αιτία του φυσήματος και τυχόν άλλα συμπτώματα που μπορεί να έχετε.
Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι το μουρμούρισμα μπορεί να προκληθεί από καρδιακό πρόβλημα, συνήθως θα κανονίσει να κάνετε υπερηχογράφημα της καρδιάς σας. Αυτή η εξέταση θα δείξει εάν υπάρχουν προβλήματα με τη δομή της καρδιάς σας ή με τις βαλβίδες της καρδιάς σας.
Εάν χρειάζεστε θεραπεία, οι επιλογές σας μπορεί να περιλαμβάνουν λήψη φαρμάκων για τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας ή χειρουργική επέμβαση καρδιάς για την επίλυση πιο σοβαρών προβλημάτων. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με μία από τις βαλβίδες της καρδιάς σας, ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την επισκευή ή την αντικατάσταση της βαλβίδας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας μιλήσει για αυτό.
Εάν μία ή περισσότερες από τις καρδιακές βαλβίδες σας καταστραφούν ή αρρωστήσουν, μπορεί να επηρεαστεί η ροή του αίματος μέσω της καρδιάς σας. Εάν αυτό σας προκαλεί προβλήματα, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση.
Υπάρχουν τέσσερις κοιλότητες στην καρδιά σας και οι βαλβίδες εξασφαλίζουν ότι το αίμα ρέει μέσω αυτών προς μία κατεύθυνση.
Τα δύο μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που φεύγουν από την καρδιά έχουν επίσης βαλβίδες για να βεβαιωθείτε ότι το αίμα δεν επιστρέφει στην καρδιά μόλις έχει αντληθεί.
Μια νοσούσα ή κατεστραμμένη βαλβίδα μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος με δύο τρόπους:
Εάν η βαλβίδα δεν ανοίξει πλήρως, θα εμποδίσει ή θα περιορίσει τη ροή του αίματος. Αυτό ονομάζεται στένωση βαλβίδας. Αυτή μπορεί να προκαλέσει επιπλέον φορτίο στην καρδιά σας, επειδή αυτή πρέπει να ασκήσει επιπλέον πίεση για να περάσει το αίμα σας διαμέσου της στένωσης.
Εάν η βαλβίδα δεν κλείσει σωστά, θα επιτρέψει τη διαρροή αίματος προς τα πίσω. Αυτό ονομάζεται ανεπάρκεια βαλβίδας ή παλινδρόμηση ή διαφυγή. Αυτή μπορεί να προκαλέσει επιπλέον φορτίο στην καρδιά σας επειδή η καρδιά σας θα πρέπει να κάνει επιπλέον εργασία για να αντλήσει τον απαιτούμενο όγκο αίματος.
Οι κύριες αιτίες της νόσου της καρδιακής βαλβίδας είναι:
Αν και μπορεί να μην εμφανίσετε συμπτώματα, μερικά από τα συνήθη συμπτώματα είναι:
Μπορεί να χρειαστεί επισκέπτεστε το γιατρό σας επειδή αντιμετωπίζετε ορισμένα από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω.
Όμως μπορεί να μην έχετε συμπτώματα, αλλά ο γιατρός σας να σας έχει πει ότι μπορεί να ακούσει ένα φύσημα (έναν ασυνήθιστο ήχο) όταν ακούει την καρδιά σας. Ένα φύσημα δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει πρόβλημα με την καρδιά σας, καθώς μπορεί να έχουν φυσήματα άτομα με φυσιολογικές καρδιές.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις για να δείτε πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά σας. Η πιο συχνή είναι ένα υπερηχογράφημα καρδιάς.
Μπορεί να μην χρειάζεστε καθόλου θεραπεία, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να επιστρέψετε σε ένα χρόνο για έλεγχο ή εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν.
Τα περισσότερα προβλήματα της βαλβίδας μπορούν να αντιμετωπιστούν χρησιμοποιώντας φάρμακα ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις με χειρουργική επέμβαση καρδιακής βαλβίδας. Η θεραπεία σας θα εξαρτηθεί από την αιτία του προβλήματός σας και την επίδραση που έχει στην καρδιά σας.
Συγγενής καρδιακή νόσος είναι η καρδιακή νόσος ή ατέλεια που αναπτύσσεται στη μήτρα, προτού γεννηθεί ένα μωρό.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι συγγενών καρδιακών παθήσεων. Για παράδειγμα, οι καρδιακές βαλβίδες ενός μωρού μπορεί να μην έχουν σχηματιστεί σωστά ή μπορεί να υπάρχουν τρήματα-οπές μεταξύ των καρδιακών κοιλοτήτων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, κάτι δεν πήγε καλά στην πρώιμη ανάπτυξη του εμβρύου . Ορισμένες καρδιακές παθήσεις οφείλονται σε ελαττωματικά γονίδια ή χρωμοσώματα. Αλλά συχνά δεν καταλαβαίνουμε γιατί η καρδιά του μωρού δεν έχει αναπτυχθεί κανονικά.
Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό συγγενών καρδιακών παθήσεων, η μητέρα έχει διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή η μητέρα έχει πάρει ορισμένα φάρμακα ενώ είναι έγκυος (π.χ. αντιπηκτικά ή αντιεπιληπτικά) ένα μωρό μπορεί να διατρέχει ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο συγγενών καρδιακών παθήσεων.
Ορισμένα συγγενή καρδιακά προβλήματα εμφανίζονται όταν η μητέρα κάνει υπερηχογράφημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (συνήθως κατά τον έλεγχο των 20 εβδομάδων), αλλά μερικές φορές δεν εντοπίζονται παρά μόνο μετά τη γέννηση του μωρού. Ορισμένες καταστάσεις μπορεί να μην ανακαλυφθούν έως ότου το παιδί είναι μεγαλύτερο ή ακόμη και ενήλικος.
Σε μωρά και νήπια, οι συγγενείς καρδιακές παθήσεις μπορεί να έχουν μια πλειάδα συμπτωμάτων για το λόγο ότι κάθε παιδί και κάθε νόσος είναι διαφορετική. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολική κόπωση, κακή σίτιση, υπερβολική εφίδρωση, γρήγορο καρδιακό παλμό, αναπνευστικά προβλήματα, πόνο στο στήθος και μια μπλε απόχρωση(κυάνωση) στο δέρμα. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα στο παιδί σας, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Εάν υπάρχει υποψία για συγγενή καρδιακή κατάσταση μετά από υπερηχογραφικό έλεγχο εγκυμοσύνης 20 εβδομάδων
Μπορεί να σας ζητηθεί να νέος υπερηχογραφικός έλεγχος με έναν ειδικό ή να παραπεμφθείτε σε μια μονάδα εμβρυϊκής ιατρικής, μαιευτήρα ή ειδικό στην παιδοκαρδιολογία.
Εάν επιβεβαιωθεί μια συγγενής καρδιακή κατάσταση, θα πρέπει να σας δοθεί μια λεπτομερής περιγραφή του προβλήματος, πληροφορίες σχετικά με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση που μπορεί να χρειαστεί και τη συνολική μακροπρόθεσμη προοπτική.
Εάν είναι απαραίτητο, θα παρέχεται ειδική παρακολούθηση και φροντίδα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γέννηση, έτσι ώστε το μωρό σας να μπορεί να υποβληθεί σε εξετάσεις και θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Ορισμένες καρδιακές παθήσεις μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν εντός της μήτρας πριν από τη γέννηση.
Το παιδί σας μπορεί θα πρέπει να υποβληθεί σε φυσική εξέταση και καρδιακές εξετάσεις όπως ένα ΗΚΓ .
Εάν επιβεβαιωθεί η διάγνωση, θα πρέπει να εξεταστεί από παιδοκαρδιολόγο, ο οποίος θα αναλάβει τη φροντίδα του. Θα πρέπει να σας δοθεί μια λεπτομερής περιγραφή του προβλήματος, πληροφορίες σχετικά με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση που μπορεί να χρειαστεί και τη συνολική μακροπρόθεσμη προοπτική για το παιδί σας.
Οι θεραπείες για συγγενείς καρδιακές παθήσεις εξαρτώνται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης. Για πολλά μωρά που έχουν διαγνωστεί με συγγενή καρδιακή νόσο, η κατάστασή τους μπορεί να μη χρειάζεται καμία θεραπεία. Άλλα μπορεί να χρειαστούν κάποια μορφή θεραπείας, είτε φαρμακευτική αγωγή, είτε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά. Υπάρχουν επίσης νέες τεχνικές και μέθοδοι που, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να γίνουν αντί της χειρουργικής επέμβασης.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι συγγενών καρδιακών παθήσεων. Μερικές αναφέρονται παρακάτω και θα τις βρείτε στο μενού συγγενείς καρδιοπάθειες σε παιδιά και συγγενείς καρδιοπάθειες σε εφήβους. Εκεί μπορείτε να τις κατεβάσετε σε μορφή pdf στην αγγλική γλώσσα.
Η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονή του μυοκαρδίου – του καρδιακού μυός. Τα περισσότερα άτομα με μυοκαρδίτιδα αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις όταν η φλεγμονή είναι σοβαρή, μπορεί να προκληθεί βλάβη στην καρδιά.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μυοκαρδίτιδα μπορεί να επηρεάσει το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς σας, εμποδίζοντας την σωστή λειτουργία της καρδιάς ως αντλία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, γνωστό ως αρρυθμία.
Αν και η αιτία της μυοκαρδίτιδας δεν είναι πάντα γνωστή (ιδιοπαθή μυοκαρδίτιδα), συνήθως προκαλείται από:
Εάν έχετε μυοκαρδίτιδα, συνήθως αναπτύσσετε συμπτώματα μία έως δύο εβδομάδες μετά την αρχική ιογενή ασθένεια.
Τα κοινά συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας περιλαμβάνουν:
Μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν από μόνα τους, επομένως δεν θα χρειαστεί να τεθεί η διάγνωση.
Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα δεν εξαφανιστούν, μπορεί να χρειαστείτε εξετάσεις όπως:
Η θεραπεία για μυοκαρδίτιδα εξαρτάται συνήθως από την αιτία. Μπορεί να περιλαμβάνει στενή παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή, συμπεριλαμβανομένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και αντιβιοτικών.
Σε μακροχρόνιες περιπτώσεις η μυοκαρδίτιδα μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό μυ και ιστό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αναπτύξετε καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν η βλάβη είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστείτε μεταμόσχευση καρδιάς.
Η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονή του περικαρδίου, του προστατευτικού σάκου που περιβάλλει την καρδιά σας. Το περικάρδιο έχει δύο στοιβάδες (εσωτερική και εξωτερική) και μπορεί να πάθει φλεγμονή εάν διαρρεύσει αίμα ή υγρό μεταξύ αυτών των δύο στρωμάτων.
Τα συμπτώματα της περικαρδίτιδας περιλαμβάνουν:
Ο πόνος μπορεί μερικές φορές να επιδεινωθεί όταν ξαπλώνετε και να βελτιωθεί με την κλίση του σώματος προς τα εμπρός.
Η αιτία της περικαρδίτιδας δεν είναι πάντα γνωστή (ιδιοπαθή). Είναι μια περίπλοκη κατάσταση που μπορεί να έχει πολλές αιτίες.
Η περικαρδίτιδα μπορεί να προκληθεί από:
Η περικαρδίτιδα είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό. Ο γιατρός σας θα πρέπει να εξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό για να διαγνώσει την πάθηση.
Οι εξετάσεις για τη διάγνωση της περικαρδίτιδας περιλαμβάνουν:
Οι θεραπείες για περικαρδίτιδα εξαρτώνται από την αιτία και μπορεί να περιλαμβάνουν:
Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από περικαρδίτιδα γρήγορα, αλλά για μερικούς μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες ή να έχουν μεγαλύτερες επιδράσεις.
Καθώς αυτή η σπάνια κατάσταση που δεν μπορεί να συνδεθεί με έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της περικαρδίτιδα στη ζωής. Λόγω αυτού, τα άτομα με περικαρδίτιδα μπορεί συχνά να αισθάνονται απομονωμένα και μπορεί ως αποτέλεσμα να βιώσουν άλλες επιδράσεις, όπως άγχος, αίσθημα παλμών και κρίσεις πανικού.
Η ενδοκαρδίτιδα (ή λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα) είναι μια σπάνια κατάσταση όπου μολύνεται η εσωτερική επένδυση των καρδιακών κοιλοτήτων και των βαλβίδων της καρδιάς (το ενδοκάρδιο). Η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να βλάψει την καρδιά σας και να είναι απειλητική για τη ζωή, επομένως η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντική.
Τα συμπτώματα της ενδοκαρδίτιδας μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστούν και να είναι ασαφή, να αναπτύσσονται αργά μέσα σε εβδομάδες ή μήνες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να αναπτυχθούν ξαφνικά.
Τα πιο κοινά συμπτώματα ενδοκαρδίτιδας είναι:
Εάν σας έχουν πει ότι διατρέχετε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ενδοκαρδίτιδας και έχετε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη με υψηλή θερμοκρασία για περισσότερο από μία εβδομάδα, επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας.
Η ενδοκαρδίτιδα συμβαίνει όταν βακτήρια ή μύκητες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος σας, και προσκολλώνται σε ήδη κατεστραμμένες περιοχές της καρδιάς σας. Επειδή υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να αναπτύξετε ενδοκαρδίτιδα, ο γιατρός σας μπορεί να μην είναι σε θέση να βρει την ακριβή αιτία. Ωστόσο, όσοι κινδυνεύουν περισσότερο από ενδοκαρδίτιδα έχουν συνήθως βαλβιδοπάθειες, προσθετικές καρδιακές βαλβίδες ή άλλα καρδιακές ανωμαλίες.
Ο κίνδυνος ενδοκαρδίτιδας είναι υψηλότερος εάν:
Στα αρχικά στάδια, η λοίμωξη μπορεί να είναι παρόμοια με άλλες ασθένειες, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωση.
Οι ακόλουθες διαδικασίες μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της ενδοκαρδίτιδας:
Στα πρώτα στάδια θα πρέπει να εισαχθείτε στο νοσοκομείο. Θα σας δοθεί μια στάγδην ενδοφλέβια αντιβίωση. Εάν τα συμπτώματα και η θερμοκρασία σας βελτιωθούν, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να σας αφήσει να πάτε στο σπίτι. Για τη θεραπεία της ενδοκαρδίτιδας μετά από αυτό το στάδιο θα πρέπει:
Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες τα βακτήρια να είναι ανθεκτικά σε αυτά, οπότε χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Μερικές φορές θα συνταγογραφούνται προφυλακτικά εάν πραγματοποιείται ιατρική πράξη στο σώμα σας όπου υπάρχει υποψία λοίμωξης, όπως:
Μερικές φορές, η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Για να ανταποκριθείτε σε αυτό εάν συμβεί, θα πρέπει να είστε υπό την παρακολούθηση ενός καρδιολόγου, ώστε να μπορείτε να αξιολογείστε και να παρακολουθείστε τακτικά. Η ενδοκαρδίτιδα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ενδοκαρδίτιδας:
Η καρδιομυοπάθεια είναι μια ασθένεια του καρδιακού μυός που επηρεάζει το μέγεθος, το σχήμα και τη δομή του. Οι συχνές καρδιομυοπάθειες περιλαμβάνουν την υπερτροφική καρδιομυοπάθεια και τη διατατική καρδιομυοπάθεια.
Η καρδιομυοπάθεια κληρονομείται συνήθως που σημαίνει ότι μπορεί να συμβεί σε οικογένειες. Μερικά μέλη μιας οικογένειας μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο από άλλα και κάποια μέλη της οικογένειας μπορεί να μην επηρεαστούν ή να έχουν συμπτώματα.
Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι κληρονομικής καρδιομυοπάθειας:
Ένας άλλος τύπος καρδιομυοπάθειας, η καρδιομυοπάθεια Takotsubo, μπορεί να προκληθεί από υπερβολικό στρες. Αυτός ο τύπος δεν μεταδίδεται μέσω οικογενειών και συχνά εξαφανίζεται στο χρόνο.
Άλλοι, εξειδικευμένοι τύποι καρδιομυοπάθειας περιλαμβάνουν:
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις καταστάσεις στον ιστότοπο της Cardiomyopathy UK.
Οι αλλαγές στην καρδιά σας είναι διαφορετικές για κάθε τύπο καρδιομυοπάθειας και μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους διαφορετικά. Όλα επηρεάζουν τη δομή της καρδιάς σας και μειώνουν την ικανότητά της να αντλεί αίμα γύρω από το σώμα. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το ηλεκτρικό σύστημα κάνει την καρδιά σας να χτυπά.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το πώς κάθε τύπος καρδιομυοπάθειας επηρεάζει εσάς και την καρδιά σας στον παρακάτω σύνδεσμο στις σελίδες που εμφανίζονται στα δεξιά:
Αν και η κληρονομική καρδιομυοπάθεια δεν μπορεί να θεραπευτεί, στις περισσότερες περιπτώσεις η μυοκαρδιοπάθεια δεν επηρεάζει την ποιότητα ή τη διάρκεια ζωής σας. Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα συμπτώματά σας όπως:
Ο γιατρός ή ο καρδιολόγος σας θα είναι σε θέση να σας ενημερώσει ποιες θεραπείες είναι κατάλληλες για εσάς. Ίσως χρειαστεί επίσης να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μείωση της ποσότητας αλκοόλ που πίνετε.
Ένας μικρός αριθμός ατόμων με καρδιομυοπάθεια εμφανίζουν σημαντικά συμπτώματα που επηρεάζουν τη ζωή τους και τη ζωή της οικογένειάς τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει μικρός κίνδυνος ξαφνικού αρρυθμικού θανάτου (SADS). Είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτόν τον κίνδυνο με τους γιατρούς σας. Μπορεί να προσφέρουν φαρμακευτική αγωγή ή να σας συμβουλεύσουν ότι χρειάζεστε ένα εμφυτεύσιμο απινιδωτή (ICD) αν έχετε αυξημένο κίνδυνο.
Επειδή οι καρδιομυοπάθειες μπορούν να κληρονομηθούν, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τον έλεγχο της οικογένειάς σας. Είναι σημαντικό οι οικογένειες που πάσχουν από καρδιομυοπάθεια να λαμβάνουν ακριβή αξιολόγηση, διάγνωση, θεραπεία και υποστήριξη από ειδικούς.
Μπορείτε επίσης εάν μένετε στην Μεγάλη Βρετανία να μιλήσετε με έναν από τους νοσηλευτές της καρδιάς μας σχετικά με τον έλεγχο για εσάς και την οικογένειά σας στην Υπηρεσία Γενετικών Πληροφοριών
Η διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DCM) είναι μια ασθένεια όπου ο καρδιακός μυς λεπτύνεται και διατείνεται.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να παροχετεύσει αίμα στο σώμα σας αποτελεσματικά.
Η κληρονομική διατατική μυοκαρδιοπάθεια προκαλείται από μια αλλαγή ή μετάλλαξη σε ένα ή περισσότερα γονίδια. Εάν έχετε διατατική μυοκαρδιοπάθεια, υπάρχει πιθανότητα 50 τοις εκατό ότι το παιδί σας θα κληρονομήσει την κατάσταση.
Μερικές φορές η διατατική μυοκαρδιοπάθεια προκαλείται από άλλα πράγματα, όπως:
Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απίθανο η νόσος να μεταδοθεί μέσω κληρονομικά.
Εάν έχετε DCM, η αριστερή κοιλία της καρδιάς σας διογκώνεται Ως αποτέλεσμα, ο καρδιακός μυς γίνεται αδύναμος και δεν μπορεί να παροχετεύσει αίμα στο σώμα σας αποτελεσματικά.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες, στους αστραγάλους, στην κοιλιά και σε άλλα όργανα του σώματος. Το σύνολο των πιο πάνω συμπτωμάτων είναι γνωστά ως καρδιακή ανεπάρκεια.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η νόσος αναπτύσσεται αργά, οπότε ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν αρκετά σοβαρά συμπτώματα προτού διαγνωστούν. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:
Οι πιο συνηθισμένες εξετάσεις για μυοκαρδιοπάθεια είναι ένα ΗΚΓ , το οποίο καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας και ένα ηχοκαρδιογράφημα που δείχνει την αντλητική δράση της καρδιάς σας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να κανονίσει να κάνετε τεστ κόπωσης, αγγειογράφημα ή μαγνητική τομογραφία.
Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία αλλά υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας και την πρόληψη επιπλοκών. Η θεραπεία σας θα εξαρτηθεί από το πόσο επηρεασμένη είναι η καρδιά σας και από τα συμπτώματα που έχετε.
Σε ορισμένα άτομα, μπορεί να αναπτυχθούν ορισμένες άλλες καταστάσεις ως αποτέλεσμα της ύπαρξης διατατικής μυοκαρδιοπάθειας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
Μπορεί να χρειαστείτε:
Έρευνες έχουν δείξει ότι με τη σωστή θεραπεία και παρακολούθηση, τα περισσότερα άτομα με την πάθηση ζουν μια φυσιολογική ζωή.
Ωστόσο σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών με διατατική μυοκαρδιοπάθεια υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης απειλητικής για τη ζωή αρρυθμίας και κατά συνέπεια αιφνιδίου καρδιακού θανάτου. Είναι σημαντικό λοιπόν να συζητήσετε αυτόν τον κίνδυνο με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας τροποποιήσει τη φαρμακευτική αγωγή ή να σας συμβουλεύσει να τοποθετήσετε απινιδωτή (ICD) εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο.
Ίσως χρειαστεί να κάνετε μερικές μικρές αλλαγές για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας, αλλά θα μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε και να οδηγείτε αυτοκίνητο για παράδειγμα
Ωστόσο, δεν θα είστε σε θέση να οδηγήσετε ένα φορτηγό ή επαγγελματικό επιβατικό όχημα για παράδειγμα και ίσως χρειαστεί να επανεξετάσετε βαριές χειρωνακτικές εργασίες.
Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια ή καρδιομυοπάθεια (HCM) είναι μια κληρονομική ασθένεια του καρδιακού μυός σας, όπου το μυϊκό τοίχωμα της καρδιάς σας γίνεται παχύ.
Η HCM είναι μια γενετική κατάσταση που προκαλείται από μια αλλαγή ή μετάλλαξη σε ένα ή περισσότερα γονίδια και μεταδίδεται μέσω οικογενειών. Κάθε παιδί κάποιου με HCM έχει 50% πιθανότητα να κληρονομήσει την πάθηση.
Περίπου 1 στους 500 του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει την κατάσταση, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που το φέρουν έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα.
Εάν έχετε HCM , το μυϊκό τοίχωμα της καρδιάς σας – το μυοκάρδιο – γίνεται παχύ, καθιστώντας τον καρδιακό μυ σκληρό. Αυτή η πάχυνση καθιστά δυσκολότερο για την καρδιά σας να αντλεί αίμα και να το κυκλοφορεί στο σώμα σας. Το πόσο παχύ είναι ο μυς σας και πόσο επηρεάζεται ο μυς σας, ποικίλλει από το ένα άτομο στο άλλο. Η αριστερή κοιλία (ένας από τις τέσσερις κοιλότητες της καρδιάς σας) επηρεάζεται σχεδόν πάντα και σε μερικούς ανθρώπους ο μυς της δεξιάς κοιλίας επίσης παχύνεται.
Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ποτέ δεν έχετε σοβαρά προβλήματα που να σχετίζονται με την κατάστασή σας και με τη θεραπεία, τα συμπτώματά σας ελέγχονται πολύ καλά. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται ή γίνεται δύσκολος ο έλεγχος τους στη μετέπειτα ζωή.
Το αν θα εμφανιστούν συμπτώματα εξαρτάται από τη περιοχή του καρδιακού μυός που επηρεάζεται από τη HCM και από το βαθμό σκλήρυνσης που θα συμβεί.
Σε κάποιους ανθρώπους, μπορούν να αναπτυχθούν ορισμένες άλλες καταστάσεις ως αποτέλεσμα της ύπαρξης HCM. Σε αυτές μπορεί να περιλαμβάνονται ο μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ή αρρυθμία, ο καρδιακός αποκλεισμός και η ενδοκαρδίτιδα.
Οι πιο συχνές εξετάσεις για υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι:
Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι μια κληρονομική καρδιακή πάθηση, που σημαίνει ότι μεταδίδεται μέσω οικογενειών. Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι έχετε HCM, μπορεί να κάνετε γενετική εξέταση για να εντοπίσετε ένα ελαττωματικό γονίδιο που μπορεί να προκαλεί την κατάστασή σας.
Εάν διαπιστωθεί ότι έχετε ελαττωματικό γονίδιο, ο ειδικός σας μπορεί να ζητήσει τη βοήθειά σας για τον εντοπισμό στενών συγγενών – όπως γονείς, αδέλφια ή παιδιά – που μπορεί επίσης να έχουν κληρονομήσει αυτό το γονίδιο.
Όσο συντομότερα γίνει η εξέταση τόσο νωρίτερα μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία σας, γεγονός που θα μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αρρυθμιών που απειλούν τη ζωή σας.
Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη HCM, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας και την πρόληψη επιπλοκών. Η θεραπεία σας θα εξαρτηθεί από το πώς επηρεάζεται η καρδιά σας και από τα συμπτώματα που έχετε. Μπορεί να χρειαστείτε:
Η έρευνα έχει δείξει ότι, με τη σωστή θεραπεία και παρακολούθηση, τα περισσότερα άτομα με την κατάσταση ζουν μια φυσιολογική ζωή.
Ωστόσο, επειδή υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος εμφάνισης αρρυθμίας που απειλεί τη ζωή , ένας μικρός αριθμός ατόμων με HCM διατρέχουν κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτόν τον κίνδυνο με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να δώσει φάρμακα ή να σας συμβουλεύσει ότι πρέπει να τοποθετήσετε απινιδωτή εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο.
Ίσως χρειαστεί να κάνετε μερικές μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως η αποφυγή ανταγωνιστικών σπορ, αλλά θα πρέπει να μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε και να οδηγείτε αυτοκίνητο, για παράδειγμα.
Ωστόσο, δεν θα είστε σε θέση να οδηγήσετε ένα φορτηγό νταλίκα ή ένα επαγγελματικό επιβατικό όχημα και ίσως χρειαστεί να αποφύγετε χειροκίνητες εργασίες που απαιτούν έντονη δραστηριότητα.
Η αρρυθμιογόνος καρδιομυοπάθεια της δεξιάς κοιλίας ( ARVC ) είναι μια σπάνια ασθένεια του καρδιακού μυός.
Το ARVC είναι μια γενετική κατάσταση, η οποία μπορεί να κληρονομηθεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί μέσω οικογενειών.
Προκαλείται από μια αλλαγή ή μετάλλαξη σε ένα ή περισσότερα γονίδια. Οι πιθανότητες κληρονομίας του ARVC ποικίλλουν και ενδέχεται να κληρονομήσετε τη μετάλλαξη αλλά να μην αναπτύξετε την κατάσταση.
Τα κύτταρα του καρδιακού μυός συγκρατούνται από πρωτεΐνες. Σε άτομα με ARVC, αυτές οι πρωτεΐνες δεν αναπτύσσονται σωστά και έτσι δεν μπορούν να διατηρήσουν τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα μαζί. Τα μυϊκά κύτταρα αποσπώνται και συσσωρεύονται εναποθέσεις λίπους σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της βλάβης.
Το ARVC επηρεάζει συνήθως τη δεξιά πλευρά της καρδιάς σας, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τις δύο πλευρές. Οι αλλαγές στον καρδιακό μυ σημαίνει ότι τα τοιχώματα της κοιλίας – μίας από τις τέσσερις κοιλότητες στην καρδιά σας – γίνονται λεπτά και τεντωμένα. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά σας δεν αντλεί αίμα σωστά στο σώμα σας.
Το ARVC μπορεί επίσης να προκαλέσει μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς / αρρυθμίες, επειδή οι φυσιολογικές ηλεκτρικές διεγέρσεις περνούν ανάμεσα από χαλασμένων και ουλώδη μυϊκά κύτταρα. Συνήθως χρειάζονται πολλά χρόνια για να συμβεί αυτό, οπότε οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διαγιγνώσκονται αργότερα στη ζωή τους.
Η κατάσταση είναι συνήθως προοδευτική, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Το ARVC έχει τέσσερις φάσεις. Δεν θα αναπτύξουν όλοι αυτές τις φάσεις ή δε θα επηρεαστούν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Πολλοί άνθρωποι με την πάθηση δεν αναπτύσσουν ποτέ σοβαρά προβλήματα.
Υπάρχουν μικρές αλλαγές στη δεξιά κοιλία.
Υπάρχουν αισθητές δομικές αλλαγές στον καρδιακό μυ σας. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την αντλητική δράση της καρδιάς και προκαλούν μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς.
Η δεξιά κοιλία σας τεντώνεται και η αντλία της γίνεται πιο αδύναμη.
Η αριστερή κοιλία επηρεάζεται επίσης. Η αντλία και των δύο κοιλιών σας γίνεται ασθενέστερη.
Εάν έχετε ARVC, μπορεί να έχετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:
Μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί το ARVC, επειδή οι αλλαγές στον καρδιακό μυ είναι συχνά πολύ μικρές ή συσσωρεύονται σε ένα ανομοιόμορφο «με τη μορφή μπαλωμάτων» μοτίβο. Πολλές από τις αλλαγές και τα συμπτώματα θα μπορούσαν επίσης να προκληθούν από διάφορες άλλες καταστάσεις, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη τη διάγνωση.
Ο γιατρός σας μπορεί να υποψιάζεται ότι έχετε ARVC λόγω των συμπτωμάτων σας ή λόγω των αποτελεσμάτων μιας ακτινογραφίας στο στήθος . Ή μπορεί να κάνετε εξετάσεις επειδή κάποιος άλλος στην οικογένειά σας έχει διαγνωστεί με την πάθηση.
Οι πιο συνηθισμένες εξετάσεις για αυτήν την μυοκαρδιοπάθεια είναι ένα ΗΚΓ, το οποίο καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας και ένα ηχοκαρδιογράφημα , το οποίο δείχνει την αντλητική δράση της καρδιάς σας.
Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας κανονίσει να κάνετε δοκιμασία κόπωσης, ηλεκτροκαρδιογράφημα συγκερασμού / καταγραφή όψιμων δυναμικών ή μαγνητική τομογραφία καρδιάς.
Υπάρχουν τρεις στόχοι για τη θεραπεία:
Το ARVC δεν είναι ιάσιμο, αλλά τα περισσότερα από τα συμπτώματα που προκαλούνται από την πάθηση μπορούν να ελεγχθούν χρησιμοποιώντας φάρμακα . Μπορεί επίσης να υποβληθείτε σε θεραπείες όπως καρδιοανάταξη ή κατάλυση με καθετήρα. Η θεραπεία σας μπορεί να παραμείνει η ίδια για πολλά χρόνια ή μπορεί να αλλάζει συχνότερα. Αυτό είναι διαφορετικό από άτομο σε άτομο.
Η έρευνα έχει δείξει ότι με τη σωστή θεραπεία και παρακολούθηση, τα περισσότερα άτομα με ARVC είναι σε θέση να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.
Τα περισσότερα άτομα με ARVC διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο αιφνιδίου καρδιακού θανάτου. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένοι χρόνοι – γνωστοί ως «θερμές φάσεις» – όταν η ασθένεια γίνεται πιο ενεργή και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο αιφνιδίου καρδιακού θανάτου. Ανεξήγητο αίσθημα ζάλης, παρατεταμένοι αίσθημα παλμών ή συγκοπή μπορεί να είναι σημάδια της θερμής φάσης.
Εάν παρουσιάσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας. Οι θερμές φάσεις μπορεί να έρθουν και να φύγουν, αλλά θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι ότι η ασθένεια εξελίσσεται. Γι ‘αυτό είναι σημαντική η τακτική παρακολούθηση και παρακολούθηση με το γιατρό σας . Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο αιφνιδίου καρδιακού θανάτου, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να έχετε τοποθετήσει καρδιακό απινιδωτή (ICD).
Ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας, αλλά θα πρέπει να μπορείτε να οδηγείτε αυτοκίνητο και να συνεχίζετε να εργάζεστε για παράδειγμα. Ωστόσο, δεν θα μπορείτε να οδηγείτε φορτηγά οχήματα ή επαγγελματικά επιβατικά οχήματα και ενδέχεται να υπάρχουν περιορισμοί στην απασχόλησή σας ανάλογα με τον τύπο εργασίας σας.
Η μυοκαρδιοπάθεια takotsubo, επίσης γνωστή ως σύνδρομο σπασμένης καρδιάς, είναι μια κατάσταση όπου ο καρδιακός μυς σας εξασθενεί ξαφνικά.
Η μυοκαρδιοπάθεια takotsubo αναγκάζει την αριστερή κοιλία της καρδιάς σας να αλλάξει σχήμα και να μεγαλώσει. Αυτό αποδυναμώνει τον καρδιακό μυ και σημαίνει ότι δεν αντλεί αίμα όπως πρέπει.
Η λέξη «takotsubo» προέρχεται από το όνομα για μια ιαπωνική παγίδα χταποδιών, καθώς η αριστερή κοιλία της καρδιάς αλλάζει σε παρόμοιο σχήμα με την παγίδα – αναπτύσσοντας έναν στενό λαιμό και ένα στρογγυλό πυθμένα.
Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως επηρεάζει περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες. Σε αντίθεση με κάποιες άλλες μυοκαρδιοπάθειες, όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια ( HCM ), δεν είναι κληρονομική καρδιακή κατάσταση.
Ονομάζεται επίσης μυοκαρδιοπάθεια που προκαλείται από οξύ στρες, σύνδρομο takotsubo, σύνδρομο μπαλόνιου κορυφής ή απλά takotsubo.
Τα συμπτώματα μπορεί συχνά να μοιάζουν με τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
Εάν νομίζετε ότι έχετε καρδιακή προσβολή, πρέπει να καλέσετε αμέσως το 999 (166 στην Ελλάδα).
Μερικά άτομα μπορεί να έχουν άλλα συμπτώματα όπως:
Δεν είναι γνωστό ακριβώς τι προκαλεί το takotsubo, αλλά συχνά προκαλείται από συναισθηματική ή σωματική αγωνία. Μερικά παραδείγματα των ερεθίσματων που μπορεί να το προκαλέσουν μπορούν να περιλαμβάνουν:
Υπήρξαν επίσης αναφορές για άτομα που βιώνουν takotsubo μετά από μια ευτυχισμένη εκδήλωση, όπως γάμο, επανένωση ή νέα δουλειά.
Περίπου το 30 % των ανθρώπων δεν θα είναι σε θέση να εντοπίσουν ένα συγκεκριμένο πυροδοτικό μηχανισμό που προκάλεσε την κατάσταση.
Το takotsubo μπορεί να διαγνωστεί εάν:
Οι γιατροί θα χρησιμοποιήσουν διάφορες εξετάσεις για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση takotsubo και να αποκλείσουν το έμφραγμα μυοκαρδίου. Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
Η ίδια η μυοκαρδιοπάθεια του takotsubo δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά μπορεί να αντιπετωπιστούν οι μεταβολές στη δομή της καρδιάς και τα συμπτώματα σας.
Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα όπως:
Για πολλά άτομα με takotsubo, η καρδιά σας θα αρχίσει να επιστρέφει στο φυσιολογικό και θα αρχίσετε να αναρρώνετε μέσα σε μερικές ημέρες, αν και μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
Θα σας ζητηθεί να επιστρέψετε στο νοσοκομείο για τακτικά ηχοκαρδιογραφήματα για να παρακολουθείτε τη λειτουργία της καρδιάς σας. Θα δείτε επίσης έναν καρδιολόγο για να βεβαιωθείτε ότι η καρδιά σας αναρρώνει.
Οι καρδιές ορισμένων ανθρώπων όμως θα αλλάξουν μόνιμα το σχήμα τους και μπορεί να αυτοί να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως κόπωση, πόνο στο στήθος και έλλειψη ενέργειας. Περίπου 10 έως 15 τοις εκατό των ατόμων που είχαν μυοκαρδιοπάθεια takotsubo την αναπτύσσουν ξανά μετά την ανάρρωσή τους.
Δεδομένου ότι το takotsubo προκαλείται συνήθως από ένα ενοχλητικό πυροδοτικό μηχανισμό, μπορεί να φανεί χρήσιμο ένα μιλήσετε με έναν σύμβουλο ή έναν κλινικό ψυχολόγο. Εάν έχετε εγγραφεί σε ιατρό στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ψυχολογική θεραπεία μέσω του NHS ή να βρείτε τον πλησιέστερο σύμβουλό σας.
Η καρδιακή ανεπάρκεια σημαίνει ότι η καρδιά σας δεν αντλεί αίμα στο σώμα σας τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε.
Η καρδιακή ανεπάρκεια δεν σημαίνει ότι η καρδιά σας έχει σταματήσει να λειτουργεί, αλλά ότι η καρδιά σας χρειάζεται κάποια υποστήριξη για να τη βοηθήσει να λειτουργεί καλύτερα.
Διαβάστε περισσότερα και δείτε περισσότερα video στην ελληνική γλώσσα από την Ένωση Καρδιακής Ανεπάρκειας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας
Τα κύρια συμπτώματα είναι:
Τα συμπτώματα εμφανίζονται επειδή η καρδιά σας δεν μπορεί να αντλήσει αίμα γύρω από το σώμα αποτελεσματικά. Επειδή η καρδιά δεν αντλεί σωστά, αυτό μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, οδηγώντας σε πρήξιμο στα πόδια, στους αστραγάλους, στην κοιλιάς σας, ή συσσώρευση στους πνεύμονες, γεγονός που προκαλεί δύσπνοια. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε εξαιρετικά κουρασμένοι επειδή η καρδιά σας δεν είναι σε θέση να παρέχει αρκετό αίμα και οξυγόνο στους μυς του σώματός σας.
Θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανίσετε καρδιακή ανεπάρκεια. Μπορεί να είναι ξαφνικό ή μπορεί να συμβεί αργά για μήνες ή και χρόνια.
Οι πιο συχνές αιτίες είναι:
Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί επίσης να προκληθεί από:
Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκληθεί από πνευμονική υπέρταση (αυξημένη αρτηριακή πίεση στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τους πνεύμονές σας). Αυτή η κατάσταση μπορεί να βλάψει τη δεξιά πλευρά της καρδιάς σας, οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις η πνευμονική υπέρταση προκαλείται από μια υπάρχουσα καρδιακή κατάσταση.
Μάθετε περισσότερα για την πνευμονική υπέρταση στο NHS Choices και το PHA UK.
Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί επίσης να προκληθεί από μια σπάνια ομάδα καταστάσεων που ονομάζονται αμυλοείδωση. Αυτό συμβαίνει όταν οι ανώμαλες πρωτεΐνες, που ονομάζονται αμυλοειδή, συσσωρεύονται σε όργανα (όπως η καρδιά, τα νεφρά και το ήπαρ) και στους ιστούς, καθιστώντας δύσκολη για αυτούς να λειτουργήσουν σωστά. Χωρίς θεραπεία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων.
Εάν η αμυλοείδωση επηρεάζει την καρδιά ονομάζεται καρδιακή αμυλοείδωση. Η καρδιακή αμυλοείδωση τείνει να κάνει τις κοιλίες (τους δύο κάτω θαλάμους άντλησης της καρδιάς) δύσκαμπτες, καθιστώντας πιο δύσκολη την άντληση αίματος γύρω από το σώμα.
Περίπου 600 νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.
Επισκεφτείτε τις Επιλογές NHS για περισσότερες πληροφορίες.
Για τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό, θα μιλήσει για τα συμπτώματά σας και θα κάνει μια κλινική εξέταση. Αυτό θα περιλαμβάνει τον έλεγχο της καρδιακής συχνότητας και του ρυθμού σας, τη λήψη της αρτηριακής σας πίεσης και τον έλεγχο εάν έχετε υγρό στους πνεύμονες, τα πόδια και άλλα μέρη του σώματός σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα κάνετε επίσης περαιτέρω εξετάσεις για να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση και να καθοδηγήσετε τον τρόπο ελέγχου των συμπτωμάτων σας.
Μπορεί να ακούσετε το γιατρό σας να μιλά για το « κλάσμα εξώθησης » της καρδιάς σας. Αυτό αναφέρεται στην ποσότητα αίματος που ωθείται από την αριστερή κοιλία σας κάθε φορά που η καρδιά σας χτυπά. Συνήθως εκφράζεται ως ποσοστό – πάνω από το 50% θεωρείται φυσιολογικό.
Μερικά άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν ένα φυσιολογικό κλάσμα εξώθησης, επομένως το κλάσμα εξώθησης χρησιμοποιείται μαζί με άλλες εξετάσεις για τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας.
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για καρδιακή ανεπάρκεια αυτή τη στιγμή, οι διαθέσιμες θεραπείες βοηθούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων που οδηγούν πολλούς ανθρώπους να ζήσουν γεμάτες και ενεργές ζωές.
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να συνταγογραφήσει φάρμακα που θα βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων σας, θα σας κρατήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα, θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την επιδείνωση της κατάστασής σας και να βελτιώσετε το προσδόκιμο ζωής σας.
Μερικά άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια θα επωφεληθούν από βηματοδότη ή απινιδωτή, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της αντλητικής δράσης της καρδιάς σας. Ο γιατρός σας θα σας μιλήσει για αυτές τις θεραπείες εάν είναι η σωστή επιλογή για εσάς.
Παράλληλα με τη λήψη των φαρμάκων σας όπως σας έχει συνταγογραφηθεί, η αλλαγή στον τρόπο ζωής σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την κατάστασή σας όσο το δυνατόν πιο σταθερή, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε τα πράγματα που απολαμβάνετε.
Τέτοιες αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν:
Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να δυσκολέψουν ορισμένους ανθρώπους να ζήσουν τη ζωή τους κανονικά. Μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο, αλλά η κατανομή των εργασιών σε μικρότερες εργασίες μπορεί να βοηθήσει – και αυτό σημαίνει ότι εξακολουθείτε να είστε σε θέση να κάνετε τα πράγματα που θέλετε να κάνετε. Ενημερώστε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές σας για το πώς αισθάνεστε και για τους τρόπους με τους οποίους η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή. Μπορεί να είναι σε θέση να προσαρμόσουν τη θεραπεία σας για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις προκλήσεις της ζωής με καρδιακή ανεπάρκεια.
Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε πεσμένοι ή λυπημένοι από καιρό σε καιρό. Μπορεί να αισθάνεστε άσχημα για τα συμπτώματά σας και τους περιορισμούς σας ή να αισθάνεστε ότι έχετε έλλειψη ελέγχου στη ζωή σας. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ζήσουν με την αβεβαιότητα ότι έχουν καρδιακή ανεπάρκεια. Όμως, η εκμάθηση της κατάστασής σας και η συμμετοχή σας στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη θεραπεία σας θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε περισσότερο στον έλεγχο και να βοηθήσετε στην ανακούφιση του άγχους. Είναι επίσης σημαντικό να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με την οικογένειά σας και τους στενούς φίλους σας.
Το άγχος επηρεάζει διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Άτομα που δεν διαχειρίζονται καλά το άγχος τους μπορεί να στραφούν σε ανθυγιεινές συνήθειες όπως κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ ή σνακ με ανθυγιεινά τρόφιμα. Η γνώση του τι προκαλεί το άγχος μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.
Η εύρεση υγιών τρόπων αντιμετώπισης του άγχους και η εκμάθηση χαλάρωσης μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την καρδιακή ανεπάρκεια.
Μάθετε περισσότερα για τη ζωή με καρδιακή ανεπάρκεια
Παραγγελία ή λήψη, “Ο οδηγός σας για καρδιακή ανεπάρκεια”
Επισκεφθείτε τον ιστότοπο για θέματα καρδιακής ανεπάρκειας.
Η μεταμόσχευση καρδιάς είναι όταν μια άρρωστη καρδιά αντικαθίσταται από μια υγιή ανθρώπινη καρδιά από έναν δότη.
Περίπου 200 μεταμοσχεύσεις καρδιάς ή καρδιάς-πνεύμονα πραγματοποιούνται σε ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.
Η πιθανότητα χειρουργικής μεταμόσχευσης καρδιάς μπορεί να εξεταστεί εάν έχετε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. Αν η κατάσταση σας είναι σοβαρή και οι άλλες θεραπείες δεν καταφέρνουν να βελτιώσουν τα πράγματα ή τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας, καρδιολόγο σας μπορεί να σας στείλει για αξιολόγηση σε ειδικό κέντρο μεταμοσχεύσεων καρδιάς.
Η αξιολόγησή σας θα καθορίσει εάν χρειάζεστε μεταμόσχευση και εάν είστε κατάλληλοι για μία. Με βάση την αξιολόγηση σας, μπορείτε να θεωρηθείτε:
Οι καρδιές των δωρητών μπορεί να προέρχονται από οπουδήποτε στο Ηνωμένο Βασίλειο ή περιστασιακά από άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η ομάδα θα προσπαθήσει να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το χρονικό διάστημα μεταξύ της αφαίρεσης της καρδιάς από τον δότη και της μεταμόσχευσής της σε εσάς.
Όταν εξετάζουμε εάν μια καρδιά αξίζει τη προσπάθεια, η ομάδα θα εξετάσει την ποιότητα της καρδιάς, το μέγεθος και το σημαντικότερο, πόσο καλά ταιριάζει με τον τύπο του αίματος και των ιστών σας.
Εάν θεωρείτε κατάλληλος για μεταμόσχευση καρδιάς, θα προστεθείτε στη λίστα αναμονής μεταμόσχευσης. Μόλις μπείτε στη λίστα, μια κατάλληλη καρδιά μπορεί να έρθει μέσα σε λίγες μέρες ή μπορεί να χρειαστούν πολλοί μήνες ή και χρόνια.
Δυστυχώς, οι κατάλληλες καρδιές δεν είναι διαθέσιμες για όλους και περίπου ένα στα έξι άτομα στη Μεγάλη Βρετανία δεν κάνουν μεταμόσχευση καρδιάς αν και τη χρειάζονται.
Η εγχείρηση μεταμόσχευσης καρδιάς διαρκεί συνήθως μεταξύ τεσσάρων και έξι ωρών:
Μετά την επέμβαση θα μεταφερθείτε στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξυπνούν την επόμενη μέρα. Θα ηρεμήσετε και θα αναπνέετε με τη βοήθεια ενός μηχανήματος αναπνευστήρα έως ότου είστε σε θέση να αναπνέετε μόνοι σας. Από εκεί, θα μετακινηθείτε σε μια μονάδα υψηλής εξάρτησης ή σε θάλαμο νοσηλείας.
Μετά την επέμβαση, θα έχετε ένα τραύμα κατά μήκος του στήθους σας και θα έχετε επίσης «παροχετεύσεις στο στήθος» – σωλήνες που έχουν εισαχθεί στην περιοχή του θώρακα για την αποστράγγιση υγρού από το στήθος σας. Θα σας δοθούν υγρά και φάρμακα μέσω μικρών σωλήνων που συνδέονται με τα χέρια ή το λαιμό σας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν το νοσοκομείο εντός περίπου τεσσάρων εβδομάδων από την επέμβαση, αλλά ανάλογα με την κατάστασή σας, ίσως χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο για περισσότερο.
Τους πρώτους μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση θα χρειαστεί να αφιερώσετε πολύ χρόνο στο νοσοκομείο. Η ομάδα μεταμόσχευσης θα σας μιλήσει για πρακτικές ρυθμίσεις μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Αν και θα είστε αδύναμοι μετά την επέμβαση, η ανάρρωση μπορεί να είναι πολύ γρήγορη. Είναι σημαντικό να αυξήσετε σταδιακά το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Θα πρέπει να αποφύγετε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ώθηση, τράβηγμα ή βαριά ανύψωση έως ότου το στήθος σας επουλωθεί πλήρως, κάτι που μπορεί να διαρκέσει έως τρεις ή τέσσερις μήνες.
Για να βεβαιωθείτε ότι η μεταμόσχευση καρδιάς σας είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχής, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την ανάρρωσή σας:
Είναι καλή ιδέα να συμμετέχετε σε ένα πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης. Ο στόχος του προγράμματος είναι να σας βοηθήσει να ανακάμψετε το συντομότερο δυνατό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την επίβλεψη άσκησης και συμβουλές για το πώς να οδηγήσετε έναν υγιή τρόπο ζωής.
Μάθετε περισσότερα για την καρδιακή αποκατάσταση
Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο ανήσυχοι για το πώς θα καταφέρετε μετά τη μεταμόσχευση καρδιάς. Κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά, αλλά είναι σημαντικό να μιλήσετε με κάποιον που εμπιστεύεστε για το πώς αισθάνεστε.
Ενώ βρίσκεστε στο νοσοκομείο, μπορείτε να μιλήσετε με την ειδική νοσοκόμα μεταμόσχευσης ή άλλα μέλη της ομάδας μεταμόσχευσης. Το προσωπικό του κέντρου μεταμόσχευσης μπορεί να σας δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ποιον μπορείτε να επικοινωνήσετε μετά την έξοδο από το νοσοκομείο σε περίπτωση που έχετε κάποιες ανησυχίες. Στα περισσότερα κέντρα μεταμοσχεύσεων λειτουργούν επίσης κλινικές για εξωτερικούς ασθενείς που μπορούν να βοηθήσουν εσάς και την οικογένειά σας να προσαρμοστούν στη ζωή μετά από μεταμόσχευση καρδιάς.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η μεταμοσχευμένη καρδιά δεν είναι παρά μια αντλία και ότι δεν αλλάζει την προσωπικότητά σας ή τη συμπεριφορά σας.
Μάθετε περισσότερα: Φροντίζοντας κάποιον με καρδιακή νόσο
Μπορεί να υπάρξουν άλλες επιπλοκές μετά από μεταμόσχευση καρδιάς. Ενώ οι περισσότερες από τις επιπλοκές είναι διαχειρίσιμες, η ομάδα μεταμόσχευσης θα σας παρακολουθεί στενά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι:
Μετά την ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση, πολλοί άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως οδήγηση, διακοπές, αθλητικές δραστηριότητες και εργασία.
Θα πρέπει να πάρετε έναν αριθμό φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοκατασταλτικών (επίσης γνωστά ως φάρμακα κατά της απόρριψης), για το υπόλοιπο της ζωής σας. Χωρίς αυτά το σώμα σας θα αναγνώριζε γρήγορα τη νέα σας καρδιά ως «ξένη» και θα προσπαθούσε να την απορρίψει. Αυτός ο τύπος φαρμάκου μπορεί να έχει παρενέργειες τις οποίες ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας.
Η μεταμόσχευση καρδιάς στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας και στην παράταση της επιβίωσής σας. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (ή το 75%) των ασθενών με μεταμόσχευση καρδιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν για τουλάχιστον 5 χρόνια.
Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με οικογενή υπερχοληστερολαιμία (FH), μια γενετική κατάσταση όπου έχετε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας.
Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια κληρονομική κατάσταση που μεταδίδεται μέσω οικογενειών και προκαλείται από ένα ή περισσότερα ελαττωματικά γονίδια.
Προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη κατά την οποία το ήπαρ σας δεν μπορεί να απομακρύνει την περίσσεια «κακής» χοληστερόλης, γνωστή ως LDL. Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο LDL στο αίμα σας παραμένει υψηλό, με αποτέλεσμα να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε νεαρή ηλικία εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Εάν έχετε πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή εάν είχατε υψηλή χοληστερόλη από τη γέννηση, μπορεί να έχετε οικογενή υπερχοληστερολαιμία. Περίπου 1 στους 250 του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει την κατάσταση, αν και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το έχουν.
Η υψηλή χοληστερόλη προκαλεί σταδιακή συσσώρευση λιπαρών υλικών στις στεφανιαίες αρτηρίες σας, αλλιώς γνωστό ως αθήρωμα. Άλλοι παράγοντες κινδύνου – όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή το κάπνισμα – μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση του αθηρώματος.
Η συσσώρευση αθηρώματος σημαίνει ότι οι αρτηρίες σας γίνονται στενότερες και το αίμα δεν μπορεί να ρέει εύκολα στα ζωτικά σας όργανα. Αυτό σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η διάγνωση της οικογενούς υπερχοληστερολαιμία δεν είναι εύκολη. Ο γιατρός σας μπορεί να την υποψιαστεί εάν:
Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε φυσικές αλλαγές στο σώμα σας που υποδηλώνουν ότι έχετε FH. Ο γιατρός σας θα κάνει μια απλή φυσική εξέταση για να ελέγξει αυτά τα συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
Τενόντια ξανθώματα: Πρόκειται για διόγκωση από χοληστερόλη στις αρθρώσεις, τα γόνατα ή τον αχίλλειο τένοντα στο πίσω μέρος του αστραγάλου σας.
Ξανθελάσματα: Αυτά είναι μικρές εναποθέσεις χοληστερόλης κοντά στην εσωτερική γωνία του ματιού σας. Είναι συνήθως κίτρινα.
Γεροντότοξο: Πρόκειται λευκωπό δακτύλιο στην περιφέρεια του κερατοειδή του οφθαλμού που φυσιολογικά εμφανίζεται σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Εάν είστε κάτω των 50 ετών και έχετε γεροντότοξο είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι έχετε οικογενή υπερχοληστερολαιμία.
Δεν υπάρχει πλήρης ίαση, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Εάν εσείς ή το παιδί σας διαγνωστεί με οικογενή υπερχοληστερολαιμία μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το καλύτερο σχέδιο θεραπείας.
Τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη βρίσκουν συχνά ότι μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους αλλάζοντας τη διατροφή τους. Δυστυχώς, η οικογενής υπερχοληστερολαιμία δεν μπορεί να θεραπευτεί μόνο μέσω της δίαιτας, αλλά πρέπει να:
Θα σας συνταγογραφηθούν στατίνες που θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σας. Εάν δεν μπορείτε να πάρετε στατίνες, τότε μπορεί να σας συνταγογραφηθούν άλλα φάρμακα, όπως η εζετιμίμπη.
Το πρώτο βήμα για να μάθετε αν έχετε οικογενή υπερχοληστερολαιμία είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να ελέγξετε τη χοληστερόλη σας. Ο γιατρός σας θα ρωτήσει επίσης εάν έχετε ιστορικό υψηλής χοληστερόλης ή καρδιακών παθήσεων στην οικογένειά σας.
Εάν τα αποτελέσματά σας επανέλθουν ψηλά ή εάν ο γιατρός σας παρατηρήσει μερικά από τα φυσικά συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, θα σας παραπέμψει σε κλινική λιπιδίων . Αυτό ενδέχεται να περιλαμβάνει γενετικές δοκιμές.
Εάν έχετε διαγνωστεί με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, οι συγγενείς πρώτου βαθμού θα πρέπει επίσης να εξεταστούν το συντομότερο δυνατό. Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια κληρονομική κατάσταση που σημαίνει ότι εάν ένας γονέας την έχει, το παιδί του έχει 50% πιθανότητα να το κληρονομήσει.
Εάν ένα από τα μέλη της οικογένειάς σας έχει οικογενή υπερχοληστερολαιμία, είναι επιτακτική ανάγκη να ελεγχθείτε κι εσείς . Η έγκαιρη διάγνωση και η προληπτική θεραπεία είναι το κλειδί για την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου.
Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία σας. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που προκαλεί υψηλά επίπεδα γλυκόζης (ένας τύπος σακχάρου) στο αίμα σας. Αυτό οφείλεται σε ένα πρόβλημα με μια ορμόνη που παράγει το πάγκρεας σας που ονομάζεται ινσουλίνη. Η ινσουλίνη μετακινεί τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματός σας και στα κύτταρα του σώματός σας για ενέργεια. Εάν το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγει, η γλυκόζη παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος και δεν μπορεί να μετακινηθεί στα κύτταρα σας για να τους δώσει ενέργεια για να λειτουργήσουν σωστά.
Ο διαβήτης τύπου 1 συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη. Αυτός ο τύπος επηρεάζει συχνότερα παιδιά και νεαρούς ενήλικες και είναι αποτέλεσμα της προσβολής από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας, των κύτταρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. 1 στα 10 άτομα με διαβήτη είναι τύπου 1.
Ο διαβήτης τύπου 2 συμβαίνει όταν το πάγκρεας σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή το σώμα σας δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη που παράγει.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ πιο συνηθισμένος από τον τύπο 1 και τείνει να αναπτύσσεται σταδιακά καθώς οι άνθρωποι γερνούν – συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών. Όμως όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται σε πολύ νεότερη ηλικία.
Είναι στενά συνδεδεμένος με:
Ορισμένες εθνότητες έχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό διαβήτη – ιδιαίτερα άτομα της Νοτίου Ασίας, Αφρικής και Καραϊβικής.
Αυτή η ιστοσελίδα επικεντρώνεται στον διαβήτη τύπου 2.
Αφού φάμε, αρχίζουμε να χωνεύουμε τα τρόφιμα και να διαλύουμε τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη. Σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη, η ινσουλίνη απελευθερώνεται από το πάγκρεας τους όταν τρώνε. Λειτουργεί ως σήμα για τα κύτταρα του σώματος τους να απορροφούν τη γλυκόζη και να την χρησιμοποιούν ως καύσιμο για ενέργεια.
Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγει και τα κύτταρα δεν απορροφούν αρκετή γλυκόζη. Αυτό προκαλεί υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.
Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας μπορούν να βλάψουν τα τοιχώματα των αρτηριών σας και να αυξήσουν την πιθανότητα να αναπτύξουν λιπώδεις εναποθέσεις (αθήρωματα).
Εάν το αθήρωμα συσσωρευτεί στις στεφανιαίες σας αρτηρίες (οι αρτηρίες που παρέχουν πλούσιο σε οξυγόνο αίμα στην καρδιά σας), αυτή ονομάζεται στεφανιαία νόσος και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή . Εάν αυτό συμβεί στις αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλό σας, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
Δεν είναι πάντα εύκολο να πει κανείς εάν έχετε διαβήτη. Πολλά άτομα με διαβήτη τύπου 2 δεν έχουν συμπτώματα και δεν γνωρίζουν ότι έχουν, ή τα συμπτώματα μπορούν να αναπτυχθούν αργά .
Μπορεί να έχετε διαβήτη εάν:
Μην αγνοείτε τα συμπτώματα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας διαγνώσει, να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάστασή σας και να σταματήσει την πρόοδο της νόσου.
Εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να κανονίσουν μια εξέταση αίματος για να ελέγξουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας και μπορεί επίσης να ελέγξουν τα ούρα σας.
Μπορεί να ληφθούν επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ή υπάρχει μια εξέταση αίματος που ονομάζεται HbA1c ( γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) που χρησιμοποιείται για να ελέγξει ποια ήταν η μέση γλυκόζη στο αίμα σας για μερικούς μήνες. Μπορεί να είναι πιο χρήσιμο για τους γιατρούς, καθώς τους δίνει μια μακροπρόθεσμη εικόνα για το ποιο είναι το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας, ενώ η γλυκόζη στο αίμα μπορεί να ελέγξει μόνο πόσο είναι το σάκχαρο στο αίμα σας εκείνη τη στιγμή.
Μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 διατηρώντας ένα υγιές βάρος και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο:
Το σπουδαιότερο είναι ότι το να κάνετε αυτά τα πράγματα όχι μόνο θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά και θα κάνει λιγότερο πιθανό να αναπτύξετε άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις όπως στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο – καθώς και εσάς να νιώθετε υπέροχα για τη ψυχική και σωματική σας ευεξία.
Εάν έχετε διαβήτη, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με τη διαχείριση του βάρους σας και τηρώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Ο γιατρός σας θα ελέγχει τακτικά τα επίπεδα HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) και θα τα επανεξετάζετε μαζί για να δείτε πόσο σταθερό ήταν το επίπεδο γλυκόζης σας για μια χρονική περίοδο. Αυτά τα επίπεδα θα βοηθήσουν τον γιατρό σας να διαπιστώσει εάν ο τρόπος ζωής και η φαρμακευτική αγωγή σας λειτουργούν ή εάν πρέπει να γίνει μια αλλαγή στο πρόγραμμα θεραπείας σας.
Μπορείτε να διαχειριστείτε τον διαβήτη με επιτυχία με αλλαγές στον τρόπο ζωής και φάρμακα. Η πρώτη γραμμή θεραπείας εάν είστε υπέρβαροι είναι να προσπαθήσετε να χάσετε κάποιο βάρος, να γίνετε σωματικά πιο δραστήριοι και να έχετε μια υγιεινή διατροφή – συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ζαχαρούχων και λιπαρών τροφών και ποτών.
Εάν αυτό δεν βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να εξελιχθεί με την πάροδο των ετών και έτσι η θεραπεία μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Πολλά άτομα με διαβήτη τύπου 2 πρέπει τελικά να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης για τον έλεγχο του διαβήτη τους.
Ο διαβήτης τύπου 2 προδιαθέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, οπότε ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης όπως οι στατίνες για να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς σας.
Εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει να κάνετε ετήσιο έλεγχο με τον γιατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν αναπτύσσετε καμία από τις επιπλοκές του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου.
Η διαβητική κετοξέωση εμφανίζεται σε άτομα με διαβήτη όταν το σώμα αρχίζει να εξαντλείται από ινσουλίνη και αρχίζει να διαλύει το λίπος για ενέργεια αντί για γλυκόζη.
Ενώ η διαβητική κετοξέωση εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, μπορεί περιστασιακά να συμβεί και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Όταν συμβεί αυτό, οι επιβλαβείς ουσίες που είναι γνωστές ως κετόνες συσσωρεύονται στο σώμα ως αποτέλεσμα της διάσπασης του λίπους . Αυτό μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή εάν δεν ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Τα συμπτώματα της διαβητικής κετοξέωσης περιλαμβάνουν:
Είναι σημαντικό να καλέσετε το 166 ή να πάτε στο νοσοκομείο εάν είστε διαβητικός και ανησυχείτε για τα παραπάνω συμπτώματα.
Η προεκλαμψία είναι μια πάθηση που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη ή αμέσως μετά.
Αν και δεν είναι γνωστό ακριβώς τι προκαλεί την προεκλαμψία, πιστεύεται ότι προκαλείται από προβλήματα με τον πλακούντα.
Σε περιπτώσεις προεκλαμψίας, ο πλακούντας δεν παίρνει αρκετό αίμα από το σώμα της μητέρας. Αυτό σημαίνει ότι η ροή του αίματος μεταξύ της μητέρας και του μωρού διακόπτεται. Επηρεάζει έως 1 στις 25 κυήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα κύρια συμπτώματα της προεκλαμψίας πρέπει να ληφθούν από τη μαία ή τον ιατρό σας κατά τη διάρκεια ενός προγεννητικού ραντεβού. Αυτά είναι:
Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Εάν είστε έγκυος και παρουσιάσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό ή τη μαία σας.
Εάν η προεκλαμψία δεν διαγνωστεί ή δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να επηρεάσει τη μητέρα και το μωρό. Η προεκλαμψία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τα νεφρά, το ήπαρ και τον εγκέφαλο της μητέρας και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις, η οποία κατάσταση είναι γνωστή ως εκλαμψία.
Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το μωρό σας θα γεννηθεί νωρίς ή με χαμηλότερο βάρος από το φυσιολογικό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η προεκλαμψία μπορεί να αποβεί μοιραία για τη μητέρα και το μωρό.
Η προεκλαμψία μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μακροχρόνια υγεία σας. Μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και επίσης να τετραπλασιάσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση αργότερα στη ζωή.
Μια προηγούμενη διάγνωση προεκλαμψίας σας βάζει επίσης σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων όπως το έμφραγμα μυοκαρδίου.
Η προεκλαμψία μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε, αλλά είναι πιο πιθανό να σας επηρεάσει εάν:
Η προεκλαμψία είναι επίσης συχνότερη στις γυναίκες που έχουν έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου, όπως:
Τους περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου δεν μπορείτε να τους ελέγξετε. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τον ΔΜΣ σας. Χρησιμοποιήστε την αριθμομηχανή BMI μας για να επεξεργαστείτε τον ΔΜΣ σας και λάβετε συμβουλές για τη διαχείριση του βάρους σας, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο.
Η προεκλαμψία διαγιγνώσκεται εύκολα από τον γιατρό ή τη μαία σας σε προγεννητικό ραντεβού, μέσω ελέγχου αρτηριακής πίεσης και εξέτασης ούρων. Συνήθως επηρεάζει τις γυναίκες από την ηλικία των 20 εβδομάδων της εγκυμοσύνη τους.
Η αρτηριακή σας πίεση και τα ούρα πρέπει να ελέγχονται σε κάθε προγεννητικό ραντεβού. Ο γιατρός ή η μαία σας θα ψάχνουν πάντα για συμπτώματα προεκλαμψίας, ειδικά αν τους λέτε ότι αντιμετωπίζετε και άλλα συμπτώματα.
Η αρτηριακή πίεση μετριέται εύκολα χρησιμοποιώντας μια περιχειρίδα που τοποθετείται συνήθως γύρω από το άνω χέρι σας. Η περιχειρίδα σφίγγει και στη συνέχεια απελευθερώνεται για να μετρήσει την πίεση του αίματός σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας.
Τα ούρα σας θα ελεγχθούν αφού δώσετε ένα δείγμα. Ο γιατρός ή η μαία σας θα χρησιμοποιήσουν ένα ειδικό δείκτη μέτρησης που αλλάζει χρώμα εάν ανιχνεύσει πρωτεΐνη στα ούρα σας. Μπορεί να σας ζητήσουν να δώσετε πολλά δείγματα ούρων ώστε να μπορούν να δουν πόση πρωτεΐνη χάνετε μέσω των ούρων σας για μια χρονική περίοδο.
Εάν ο γιατρός ή η μαία σας σας διαγνώσουν με προεκλαμψία, θα σας παραπέμψουν σε ειδικό για περαιτέρω εξετάσεις.
Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της προεκλαμψίας είναι η γέννηση.
Εάν είστε 37 εβδομάδων ή περισσότερο στην εγκυμοσύνη σας, οι γιατροί μπορεί να αποφασίσουν να σας στείλουν σπίτι ή μπορεί να προκαλέσουν τον τοκετό σας ή να σας κάνουν καισαρική τομή. Μπορούν επίσης να σας κρατήσουν στο νοσοκομείο μέχρι να γεννήσετε το μωρό σας χωρίς πρόκληση.
Η επιλογή που θα διαλέξει εξαρτάται από το πόσο μακριά κατοικείτε και πόσο σοβαρή πιστεύουν ότι είναι η προεκλαμψία σας.
Εάν έχετε πολλά συμπτώματα ή είστε κάτω από το όριο των 37 εβδομάδων, θα πρέπει να παραμείνετε στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Αυτό συμβαίνει ώστε οι γιατροί να μπορούν να ελέγχουν την αρτηριακή σας πίεση και να παρακολουθούν στενά το μωρό σας.
Οι γιατροί θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την γέννηση του μωρού σας, καθώς θέλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο αναπτυγμένο πριν γεννηθεί. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου οι γιατροί πιστεύουν ότι εσείς ή η υγεία του μωρού σας κινδυνεύει, μπορεί να γεννηθεί το μωρό σας προτού να φτάσει τελειόμηνο. Αυτό είναι γνωστό ως πρόωρη γέννηση και το μωρό σας πιθανότατα θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για να λάβει εξειδικευμένη φροντίδα.
Ένα κολπικό μύξωμα είναι ένας τύπος καρδιακού μυξώματος ή καρδιακού όγκου. Είναι πιο συχνές στις γυναίκες και μπορεί να συσχετιστούν με καρδιακή βαλβίδα ή κολπική μαρμαρυγή.
Ένα κολπικό μύξωμα είναι ένας σπάνιος καρδιακός όγκος που βρίσκεται στους κορυφαίους θαλάμους (κόλποι) της καρδιάς. Περίπου τα τρία τέταρτα των κολπικών μυξωμάτων εμφανίζονται στον αριστερό κόλπο. Τείνουν να αναπτύσσονται στον τοίχο (διάφραγμα) που χωρίζει τη δεξιά και την αριστερή πλευρά της καρδιάς. Είναι «καλοήθη», που σημαίνει ότι δεν εξαπλώνονται στο υπόλοιπο σώμα όπως άλλοι καρκινικοί όγκοι.
Ωστόσο, επειδή μπορούν να μεγαλώσουν αρκετά, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας της καρδιάς . Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την αντλητική δράση του καρδιακού μυός και μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς.
Μερικές φορές μικρά κομμάτια του όγκου μπορούν να σπάσουν και να πέσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν συμβεί αυτό, μπορούν να αποφράξουν μια αρτηρία σε άλλο μέρος του σώματος, όπως στον εγκέφαλο, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή.
Τα συμπτώματα θα ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του μυξώματος. Μπορούν να περιλαμβάνουν:
Περίπου το 10% των μυξωμάτων φαίνεται να κληρονομείται (μεταδίδεται μέσω οικογενειών). Αυτά είναι γνωστά ως οικογενειακά καρδιακά μυξώματα. Τείνουν να εμφανίζονται σε περισσότερα από ένα μέρη της καρδιάς κάθε φορά, και συχνά προκαλούν συμπτώματα σε νεότερη ηλικία από άλλα μυξώματα.
Τα κολπικά μυξώματα τείνουν να είναι πιο συχνά στις γυναίκες και μερικές φορές σχετίζονται με καρδιακή βαλβιδοπάθεια και την ανώμαλο καρδιακό ρυθμό – κολπική μαρμαρυγή.
Ο γιατρός σας μπορεί να ακούσει επιπλέον ή ασυνήθιστους ήχους ενώ ακούει το στήθος σας με ένα στηθοσκόπιο – αυτοί είναι γνωστοί ως καρδιακοί. Οι ήχοι ενδέχεται να αλλάξουν εάν αλλάξετε θέση, για παράδειγμα εάν ξαπλώνετε και ο γιατρός σας σας ζητά να καθίσετε.
Συνήθως θα σας ζητηθεί να κάνετε ηλεκτροκαρδιογράφημα και πιθανώς ακτινογραφία θώρακος και ηχοκαρδιογράφημα (υπερηχογράφημα της καρδιάς σας) στο τοπικό νοσοκομείο σας. Ίσως χρειαστεί επίσης να κάνετε κάποιους άλλους τύπους δοκιμών απεικόνισης, όπως αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία .
Οποιαδήποτε συμπτώματα έχετε συνήθως μπορούν να ελεγχθούν με φάρμακα. Ωστόσο, τα περισσότερα κολπικά μυξώματα πρέπει να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης ανοιχτής καρδιάς και τυχόν προβλήματα με τις καρδιακές βαλβίδες μπορούν συνήθως να επιλυθούν ταυτόχρονα.
Μόλις αφαιρεθεί το μύξωμα, τα συμπτώματά σας θα εξαφανιστούν. Η χειρουργική επέμβαση στην καρδιά σημαίνει συνήθως ότι έχετε θεραπευτεί, αλλά σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων τα κολπικά μυξώματα μπορούν να επανεμφανιστούν.
Video
Αθηροσκλήρωση
(BHF)
Έμφραγμα μυοκαρδίου
(BHF)
Ποια η διαφορά εμφράγματος μυοκαρδίου & καρδιακής ανακοπής; (BHF)
Στηθάγχη - Αγγειοσυσπαστική στηθάγχη
(BHF)
Μάθετε για την στηθάγχη
(BHF)
Εγκεφαλικό επεισόδιο
(BHF)
Εγκεφαλικό επεισόδιο: F.A.S.T.
(ΑΗΑ)
Ανεύρυσμα εγκεφάλου
(Nucleus)
Κρυπτογενές αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (AHA)
Πως το βατό ωοειδές τρήμα προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο;
Η ζωή μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο
(BHF)
Αγγειακή άνοια
(BHF)
Ποιο είναι το μέλλον της αντικατάστασης καρδιακών βαλβίδων (BHF)
Τι είναι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση & πως μπορούμε να τη σταματήσουμε (BHF)
Ιατρική έρευνα για τους θρόμβους του αίματος
(BHF)
Παθήσεις αορτικής βαλβίδας
(Alila M.M.)
Συγγενής καρδιακή νόσος (CHD)
(BHF)
Κληρονομικές καρδιακές καταστάσεις
(BHF)
Μυοκαρδιοπάθεια
(BHF)
Διατατική μυοκαρδιοπάθεια
(BHF)
Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια
(BHF)
Αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια δεξιάς κοιλίας (BHF)
Δείτε πως η νανοτεχνολογία βοηθάει την καρδιακή ανεπάρκεια (BHF)
Μεταμόσχευση καρδιάς
(BHF)
Ιατρική έρευνα για την ελάττωση της απόρριψης μοσχευμάτων καρδιάς (BHF)
Προγραμματίστε το ραντεβού σας μέσω τηλεφώνου